Nicuşor Dan: Bucureştenii ar plăti 164 de lei pe gigacalorie, dacă Guvernul acordă subvenţia solicitată de PMB

Primarul Capitalei Nicușor Dan le-a explicat parlamentarilor din Comisia de specialitate de ce a solicitat Guvernului 968 de milioane pentru a asigura subvenția de căldură pentru bucureșteni. Edilul spune că, fără această subvenție de la stat, primăria nu va avea fonduri suficiente, iar bucureștenii vor fi nevoiți să susțină costurile. Facturi de cinci ori mai mari.

17 Noiembrie 2021, 14:06 (actualizat 17 Noiembrie 2021, 19:16) Știrile TVR |

Bucureştenii ar putea plăti 164 de lei pe gigacalorie în această iarnă, dacă Guvernul va acorda subvenţia de 968 de milioane de lei, cât a solicitat Primăria Capitalei, în caz contrar PMB va fi "într-o uriaşă dificultate", a declarat miercuri primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, la Comisia parlamentară de anchetă privind preţul energiei.

"Pe ipoteza în care Guvernul ne asigură întreaga sumă, bucureştenii vor plăti 164 de lei pe gigacalorie. În ipoteza în care Guvernul nu ar putea să asigure niciun leu, PMB va fi într-o uriaşă dificultate. (...) Eu v-am spus cât este preţul total. (...) În ipoteza în care nu ai un ajutor din partea statului, suntem într-o situaţie imposibilă, adică nu putem pune bucureştenii să plătească 600 de lei şi nici Primăria nu poate să plătească 2 miliarde de lei", a susţinut Nicuşor Dan.

El a explicat că preţul total al gigacaloriei s-a dublat.

"Pe o extremă, v-am răspuns, în sensul că această sumă este estimatul între a rămâne la 164 de lei pe gigacalorie la consumatorul final, corespunde plăţii subvenţiei de către Guvern de 968 de milioane, şi a asigura toată diferenţa de preţ, de la 425 plus TVA la 830 de lei plus TVA. Pe cealaltă extremă, dacă ar fi zero (subvenţia plătită de Guvern - n.r.), asta ar însemna o problemă imposibil de rezolvat pentru PMB şi vă dau cifrele globale. PMB poate să se aştepte la nişte venituri de 4 miliarde de lei. Din aceste venituri de 4 miliarde de lei, are o subvenţie pentru transportul public de 1,1 miliarde lei, a avut o subvenţie de 0,95 miliarde lei, şi să suporte PMB încă o subvenţie de 2 miliarde de lei, asta înseamnă că din bugetul ei nu mai rămân decât aproximativ 900 de milioane, în condiţiile în care salariile sunt de 700 de milioane, obligaţiile pentru spitale - 150 de milioane", a explicat edilul şef al Capitalei.

Precizările lui Nicuşor Dan au fost făcute pe fondul unor întrebări din partea deputatului PSD Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei, care i-a reproşat, între altele, primarului Bucureştiului faptul că adresa prin care PMB solicită bani pentru subvenţie Guvernului este lipsită "de orice fundament".

Discuțiile dintre Primarul General al Capitalei și șeful Comisiei parlamentare de anchetă privind prețul energiei s-au purtat pe contre.

Disputele dintre primar și șeful comisiei au continuat și când au abordat, de exemplu, problema schimbării conductelor pentru îmbunătățirea termoficării. Nicușor Dan le-a reamintit parlamentarilor că problemele din București sunt vechi și în ultimii ani s-au făcut prea puține investiții. Iar schimbarea conductelor se va face treptat, deoarece orașul nu poate fi blocat.

În opinia experților, iarna pentru bucureștenii abonați la RADET va aduce costuri în plus dar nu atât de mari cum s-a spus inițial.

Până acum, două treimi din tariful gigacaloriei era suportat de primărie și o treime, de bucureșteni. Pentru Capitală, ANRE a aprobat o majorare a prețului de producție a energiei termice cu 86 la sută.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 24°C
IASI 16°C 22°C
CLUJ 17°C 20°C
CONSTANTA 17°C 18°C
CRAIOVA 20°C 24°C
BRASOV 16°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI