Niculescu: Populaţia nu va simţi nicio schimbare în privinţa preţului plătit pentru energia electrică şi gazele naturale, până în martie. România diversifică sursele de producţie

6 iulie 2022, 11:01

Pe 15 iunie a început extracţia de gaze naturale din Marea Neagră, iar producţia a intrat deja pe platou, adică aproximativ 3 milioane de metri cubi pe zi. Se estimează ca aproximativ 1 miliard de metri cubi pe zi să intre în sistemul naţional de transport. Această cantitate reprezintă aproximativ 10 la sută din consumul pe care îl are România pe an.

Este o investiţie de aproximativ 400 de milioane de euro, care s-a realizat 126 km de conductă, din Marea Neagră până la Corbu.

Semnale de alarmă au fost trase încă de la anexarea Crimeei şi ne aşteptăm ca jocul ruşilor să continue. România depune eforturi în diversificarea surselor de producţie şi încercăm prin investiţii interne să menţinem producţia de gaze la acelaşi nivel” spune secretarul de stat în Ministerul Energiei, George Niculescu.

Diversificarea surselor de import este o altă preocupare a Ministerului Energiei.

„Anul trecut, România a importat gaz rusesc aproximativ 18-20 la sută. Odată cu intrarea în sistemul naţional de transport a acestor cantităţi de gaze naturale din zăcământul din Marea Neagră, cantitatea va scădea. Pentru diferenţă, încercăm să acoperim din alte părţi, de exemplu din Azerbaijan” spune Niculescu.

În cazul Azerbaijanului avem nevoie de acordul Turciei, pentru ruta de transport. Premisele sunt optimiste.

România face eforturi pentru diversificarea surselor de import. Un exemplu este gazul natural lichefiat din SUA, pentru care Compania naţională Romgaz face în acest moment demersurile necesare.

La nivelul Ministerului Energiei se iau în calcul toate scenariile, inclusiv raţionalizarea gazelor naturale pentru operatorii economici. „Personal, consider că această posibilitate este una scăzută, luând în calcul stadiul de umplere al depozitelor de gaze naturale, care anul acesta, faţă de anul trecut, sunt la un plus de aproximativ 250 de milioane de metri cubi. Gradul de umplere se situează la 43 la sută în momentul de faţă. Avem obligaţia să atingem 80% până la 1 noiembrie” a spus secretarul de stat.

Decizia raţionalizării ar putea fi luată în cazul în care consumul de gaze naturale creşte mai mult decât putem produce, să importăm şi să extragem în acelaşi timp.

George Niculescu: Dacă vom sesiza un deficit pe piaţă abia atunci intervine această măsură.

A crescut consumul de energie electrică. Care sunt prognozele

Pe timpul sezonului cald, crşeterea consumului de energie electrică este normală.

“În acest moment nu sunt probleme cu aprovizionarea pentru niciun fel de consumator. Este energie în piaţă, importăm energie atunci când este nevoie, iar această acţiune are şi un raţionament comercial. Sunt intervale orare în care importăm energie pentru că este mai ieftin decât să o producem”.

România beneficiază de un mix energetic echilibrat

Chiar dacă sunt zone în care a plouat abundant, seceta ameninţă unele lacuri de acumulare. Cu toate acestea, nu sunt, momentan, motive de îngrijorare.

“Hidroelectrica este o societate care îşi previzionează bine producţia de energie electrică în funcţie de cantitatea de precipitaţii”, dă asigurări secretarul de stat.

Cantitea de energie produsă din cărbune este o componentă importantă în mixul energetic.

După aprobarea ordonanţei de urgenţă care prevede decarbonizarea sectorului energetic au apărut discuţii în spaţiul public cu privire la ce se va întâmpla cu sectorul minier.

Prin această ordonanţă se stabilește cadrul legal general pentru eliminarea etapizată din mixul energetic a producției de energie electrică pe bază de lignit și huilă, termenele pentru închiderea și conservarea grupurilor energetice cu funcționare pe lignit și huilă, și măsuri inclusiv pentru asigurarea rezervei tehnice necesare funcționării sigure și stabile a Sistemului Electroenergetic Național.

Ordonanța de Urgență mai prevede următoarele: ” În situație de criză energetică, Guvernul României, la propunerea Ministerului Energiei, poate lua decizia, prin hotărâre a Guvernului, de amânare a închiderii unor capacități energetice cu funcționare pe cărbune și a exploatărilor miniere aferente sau de repornire a grupurilor energetice închise și a exploatărilor miniere aferente, cu respectarea legislației de mediu și a termenului de finalizare a decarbonizării sectorului energetic și în corelare cu măsurile cuprinse în planurile de urgență aferente sectorului energetic”.

Și nu în ultimul rând, este important de reținut că pentru acoperirea deficitului de capacitate creat prin eliminarea cărbunelui din mix-ul energetic, se fac investiții pentru punerea în operare până în anul 2030 și a unor noi capacități de producere hidroelectrice și capacități energetice nucleare.

Măsura plafonării preţurilor ţine până la 31 martie 2023.

În luna august sau septembrie, autorităţile vor face o analiză a situaţiei, în urma căreia schema va fi ajustată, va fi prelungită sau vor fi luate alte măsuri.

Până la 31 martie, populaţia nu va simţi nicio schimbare în privinţa preţului plătit la energie electrică şi gaze naturale, dă asigurări secretarul de stat.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă