Niculae Havrileţ, fost şef al ANRE, ne dă speranțe pentru la iarnă: Cantitatea care se importa până acum, acoperită din gazele din Marea Neagră

România ar putea trece peste o lună de iarnă cu temperaturi reduse fără să apeleze la importuri de gaze, susţine fostul şef al ANRE Niculae Havrileţ. Potrivit acestuia, cantitatea care se importa până acum ar putea fi acoperită din gazele din Marea Neagră, care au început deja să fie extrase.

18 Iulie 2022, 12:19 (actualizat 18 Iulie 2022, 15:16) Știrile TVR |

”Într-o zi de iarnă, într-o zi de frig extrem, România consumă 75 de milioane de metri cubi pe zi. Acest consum se asugra, în jur de 25 de mil de la producători proprii, producție continuă, 25 sau 30 la început prin utilizarea din depozite, din sistemul de depozitare al Romgaz. 55 de milioane până la 75 se asigură din import. Care în această iarnă nu mai e sursă sigură. Putem să ne gândim că nu va exista”, a afirmat, luni, la TVR INFO, Niculae Havrileț, fost secretar de stat în Ministerul Energiei, membru în Consiliul de Supraveghere Petrom.

”Dar, din fericire, Black Sea a lansat, în iunie, producția de 25 milioane și am putea inchide total independent consumul unei zi de frig extrem, fără importuri. Dacă un stat membru declară stare de urgență celelalte state, pe bază de solidaritate... am putea vedea discuții. Deocamdată, Black Sea poate suplini importurile.

Dacă Legea Offshore, din 2012-2014, ar fi statuat elemente corecte, din 2019 am fi putut avea importante dezvoltări de producție de gaze în Marea Neagră, în Neptun Deep, am fi văzut efecte în PIB și în dezvoltarea socială”, a declarat Niculae Havrileț, în interviul pentru TVR Info.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 22°C 27°C
CLUJ 25°C 24°C
CONSTANTA 29°C 28°C
CRAIOVA 26°C 26°C
BRASOV 22°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI