Niculae Havrileţ, fost şef al ANRE, ne dă speranțe pentru la iarnă: Cantitatea care se importa până acum, acoperită din gazele din Marea Neagră

Niculae Havrileţ fost şef al ANRE ne dă speranțe pentru la iarnă
Niculae Havrileţ fost şef al ANRE ne dă speranțe pentru la iarnă
18 iulie 2022, 12:19

”Într-o zi de iarnă, într-o zi de frig extrem, România consumă 75 de milioane de metri cubi pe zi. Acest consum se asugra, în jur de 25 de mil de la producători proprii, producție continuă, 25 sau 30 la început prin utilizarea din depozite, din sistemul de depozitare al Romgaz. 55 de milioane până la 75 se asigură din import. Care în această iarnă nu mai e sursă sigură. Putem să ne gândim că nu va exista”, a afirmat, luni, la TVR INFO, Niculae Havrileț, fost secretar de stat în Ministerul Energiei, membru în Consiliul de Supraveghere Petrom.

”Dar, din fericire, Black Sea a lansat, în iunie, producția de 25 milioane și am putea inchide total independent consumul unei zi de frig extrem, fără importuri. Dacă un stat membru declară stare de urgență celelalte state, pe bază de solidaritate… am putea vedea discuții. Deocamdată, Black Sea poate suplini importurile.

Dacă Legea Offshore, din 2012-2014, ar fi statuat elemente corecte, din 2019 am fi putut avea importante dezvoltări de producție de gaze în Marea Neagră, în Neptun Deep, am fi văzut efecte în PIB și în dezvoltarea socială”, a declarat Niculae Havrileț, în interviul pentru TVR Info.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite