Nicu Popescu, ministrul de Externe al Republicii Moldova: Nu suntem în situație de risc. Depunem toate eforturile să ne asigurăm că pacea va fi menținută pe teritoriul Moldovei

Republica Moldova nu e în situaţie de risc în următoarele luni, a declarat Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe din ţara vecină. Totuşi, spune el, ţara sa are nevoie de sprijin din partea comunităţii internaţionale pentru a face faţă unor eventuale ameninţări.

30 Noiembrie 2022, 12:44 (actualizat 30 Noiembrie 2022, 13:14) Știrile TVR |

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a dat asigurări miercuri, la Bucureşti, că neutralitatea ţării sale, garantată prin Constituţie, nu implică 'autoizolare, demilitarizare sau indiferenţă' faţă de evenimentele internaţionale, inclusiv invazia rusă din Ucraina.

Nicu Popescu, ministrul de Externe al Republicii Moldova: Suntem o țară amenințată de război, am avut un val mare de refugiați, avem probleme majore cu furnizarea de energie, am avut rachete rusești care ținteau Ucraina, dar zburau prin spațiul nostru aerian. O rachetă rusească a căzut pe teritoriul nostru, am avut două pene majore de curent din cauza că rușii bombardau infrastructură ucraineană.

Trebuie să ne pregătim pentru o întreagă gamă de amenințări, dar situația este calmă, în evaluarea noastră. Moldova nu este amenințată în următoarele săptămâni și luni de secenari militare și depunem toate eforturile să ne asigurăm că pacea va fi menținută pe teritoriul Moldovei, a declarat ministrul de Externe al Republicii Moldova.

'Prin Constituţie, Moldova este o ţară neutră. Nu încearcă să adere la NATO ca ţară, din cauza prevederilor noastre constituţionale. În acelaşi timp, pentru Moldova neutralitatea nu înseamnă autoizolare, demilitarizare sau indiferenţă faţă de ceea ce se întâmplă în lume, inclusiv condamnarea de către noi a agresiunii ruse împotriva Ucrainei', a declarat şeful diplomaţiei de la Chişinău înaintea discuţiilor din ultima zi a reuniunii miniştrilor de externe din cadrul NATO de la Bucureşti, la care a fost invitat să participe alături de omologii săi din Bosnia-Herţegovina şi Georgia.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 2°C
IASI -3°C 0°C
CLUJ -6°C -5°C
CONSTANTA 0°C 1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -4°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI