Nicu Covaci nu a fost admis în cadrul Uniunii Compozitorilor – ”Am dat examen aşa cum au cerut ei”. Romașcanu: ”Cred că undeva, ceva e profund greşit cu acest UCMR”

16 martie 2023, 18:25

Potrivit declaraţiilor făcute de Nicu Covaci, examenul pentru admiterea în Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România a fost susţinut în luna decembrie. La scurt timp, printr-o scrisoare, a fost anunţat că nu a fost admis. A primit nota 7.60, iar admiși sunt doar cei care obțin cel puțin 8.

Nicu Covaci, compozitor: Eu ca autor, ca şi compozitor, primesc doar o părticică din drepturi pentru că nu sunt recunoscut de compozitor. Dacă aş fi recunoscut de compozitor aş primi cu totul alte drepturi, înţelegi? Dar nu m-a interesat asta, eu nu sunt lacom după bani. Iar când mi-au spus ăştia că trebuie să dau examen am râs. Ani de zile am renunţat, dar Mircea Florian şi Cărmăzan, care vor să mă ajute să primesc un fel de nu pensie, o atenţie de merit, mi-au spus că trebuie să fac parte dintr-o asociaţie, dintr-un colectiv artistic, altfel nu se poate. M-am dus să dau examen în glumă. Şi am dat examen aşa cum au cerut ei, am scris o compoziţie în faţa lor, pe note. Şi s-au grăbit ei, doar comisia se întâlneşte o dată pe an, s-au grăbit şi mi-au trimis o scrisoare acum, un rezultat, acum câteva zile cum că am căzut la examen.

Într-o postare pe Facebook, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, s-a declarat surprins de rezultat”Examenul de câteva zeci de minute s-a presupus a înlocui 60 de ani de examene trecute cu imens succes în faţa publicului. Cred că undeva, ceva e profund greşit cu acest UCMR.”

Reprezentanţii Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România au venit cu precizări:

În cazul tuturor candidaţilor care nu au absolvit o instituţie de învăţământ superior muzical, dobândirea calităţii de membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România este supusă condiţiei statutare constând în promovarea unui examen de admitere, iar în cazul lui Nicolae Covaci examenul a fost organizat şi notat ca atare în cadrul Biroului de muzică Jazz/pop. Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România nu gestionează drepturi patrimoniale de autor.

Nicu Covaci, compozitor: Imaginează-ţi că am peste 100 de compoziţii, multe au fost şlagăre, le cântă lumea şi eu cad la examen. Încă mai pot să râd. Pentru mine, cum să-ţi spun, până să mă jignească mai durează. Nu-şi cer scuze că au greşit, atunci s-ar putea să mă supăr. Dacă mă supăr se vor schimbă nişte lucruri. Aveam mai multe acţiuni pe care pot să le fac.

În vârstă de 75 de ani, Nicu Covaci este fondatorul şi liderul formaţiei Phoenix. Trupa a fost înfiinţată în 1962, la Timişoara, şi a fost un fenomen unic în istoria muzicii româneşți. Anul trecut formaţia a sărbătorit 60 de ani de existenţă printr-un turneu care i-a reunit pe toţi membrii legendari ai formaţiei. Recent a intrat în cinematografe şi filmul documentar „Phoenix. Har/Jar”, poriect realizat de TVR prin Casa de Producție TVR, în regia lui Cornel Mihalache.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite