Nicuşor Dan anunţă un acord cu familia Constanda pentru eşalonarea datoriei pe o perioadă de 50 de luni

Nicușor Dan
Nicușor Dan
3 iunie 2022, 12:34

Primaul Nicușor Dan a anunțat că a reușit să ajungă la un acord cu familia Constanda, în privința datoriei pe care PMB o are față de aceasta. „Acordul prevede eșalonarea sumei datorate pe o perioadă de 50 de luni, cu plăți lunare până la stingerea întregii datorii. Foarte importantă este prevederea conform căreia conturile Primăriei Generale nu vor mai putea fi blocate sub nicio formă pe perioada derulării acordului.

Acesta este punctul final al negocierilor purtate de mai bine de un an de zile, în care un rol important l-a avut și Comisia Constanda din primărie, cea care a avut mai multe întâlniri dedicate găsirii de soluții la această problemă (atât întâlniri interne, cât și cu familia ori avocații familiei Constanda).

Subliniez, de asemenea, că aceasta este ultima eșalonare de datorii dintr-un șir de eșalonări pe care am fost obligat să le fac de la preluarea mandatului, pentru a repune pe picioare PMB din punct de vedere financiar și pentru a-i reface credibilitatea pe piața financiar-bancară. Reamintesc aici că am avut negocieri în urma cărora am reușit să eșalonăm mai multe datorii lăsate de administrația Firea și menționez aici doar patru dintre ele: datoria STB către ANAF, datoria municipalității pentru autobuzele Otokar cumpărate și neplătite, datoria pentru stațiile de autobuz, datoria pentru iluminatul de sărbători 2020-2021 (antamat și acesta în perioada Firea)” a scris Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.

 

De ce a blocat Costică Constanda conturile Primăriei

În urmă cu mai bine de 20 de ani, omul de afaceri a cumpărat drepturile litigioase a 3,3 hectare din Satul Francez, apoi, în 2001, a câștigat în instanță dreptul de proprietate asupra terenului. Primarul Capitalei de atunci, Traian Băsescu, i-a oferit în schimb, 3,3 hectare în Parcul Bordei.

Constanda a vrut să construiască acolo clădiri de locuințe de cinci etaje, Primăria n-a fost de acord cu distrugerea spațiului verde, iar Constanda a câștigat în instanță acest drept, plus despăgubiri de 18 milioane de euro, la care s-au adăugat penalități de alte 12 milioane de euro, datoria ridicându-se la 30 de milioane de euro.

Ca să protejeze Parcul Bordei, următorul primar al Capitalei, Adriean Videanu, i-a propus în anul 2008 lui Constanda un schimb de teren cu unul similar din Satul Francez și promisiunea ca CGMB (Consiliul General al Municipiului București) să îi aprobe un PUZ (Plan Urbanistic Zonal) prin care să poată construi un imobil de 5 etaje acolo.

PUZ-ul însă a fost aprobat abia în decembrie 2010 de către CGMB, după ce Constanda a dat în judecată Primăria Capitalei și a cerut daune. Între timp, Costică Constanda a vândut terenul din Satul Francez lui Raptis Kavouras, cu condiția ca PUZ-ul să fie obținut până la 30 iunie 2010.

Cum condiția nu a fost respectată, contractul de vânzare a fost anulat, iar Constanda s-a adresat instanței ca să recupereze prejudiciul.

Curtea Supremă i-a dat dreptate în 2019, prin sentință definitivă. Datoria totală a Primăriei față de Constanda a ajuns acum la 120 de milioane de euro, cu tot cu penalități.

 

 

CITEȘTE ȘI

Nicușor Dan: Conturile primăriei au fost deblocate. De mâine se pot face plăți pentru proiectele de investiții aflate în derulare

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă