Nicușor Dan: "Exclud varianta ca politicienii din România să ducă în faliment Termoenergetica și ELCEN". Primarul general a anunțat sumele plătite de Primărie pentru termie începând din 2019

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a reacționat în cazul societății Termoenergetica, care asigură căldura și apa caldă în Capitală, și care este la un pas de a fi executată silit de ELCEN, din cauza datoriilor. În lipsa unor soluții rapide, agreate de cele două companii, conturile Termoenergetica pot fi oricând blocate, iar societatea ar intra în insolvenţă.

08 Noiembrie 2022, 12:32 (actualizat 08 Noiembrie 2022, 13:05) Știrile TVR |

"Banii pe care Primăria Capitalei i-a plătit pe termie, media 2019 - 2020 a fost 700 de milioane de lei pe an. 2021 am plătit 950 de milioane de lei pe an și anul ăsta, 1,5 miliarde de lei, 2022 deci.  Exclud varianta ca politicienii din România să ducă în faliment Termoenergetica și ELCEN", a declarat azi primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

Cu alte ocazii, Primăria Capitalei a transmis că va putea plăti datoriile pe care le are către Termoenergetica numai dacă va primi un împrumut din partea guvernului.

Potrivit directorului Termoenergetica, din anul 2019, când a fost înființată compania, și până în prezent, datoriile către ELCEN au ajuns la aproape 800 de milioane de lei.

Claudiu Crețu, director Termoenergetica: "Nu am avut bani pentru că nu am încasat de la Primăria Municipiului Bucureşti partea de pierderi aferente anilor 2020, 2021. (...) Există riscul că ELCEN să pună poprire pe conturile Termoenergetica, există riscul mai departe ca Termoenergetica să intre în insolvenţă, dat fiind că nu poate funcţiona cu conturi blocate, totuşi, repet, sperăm ca în perioada următoare să existe soluţii şi să nu ajungem la aceste variante".

Datoriile pentru care ELCEN a obținut titluri executorii depășesc 530 de milioane de lei. Sumele s-au acumulat din cauză că Primăria nu a plătit subvenția și pierderile din rețea.

Adrian Tudora, administrator special ELCEN: "Avem nişte titluri executorii pe care le putem pune în aplicare, dar înainte de toate, va exista un dialog şi vedem ce soluţii găsim".

În aceeași situație s-a aflat în urmă cu câțiva ani și societatea RADET, care, după ce a intrat în faliment, s-a transformat, în 2019, în Termoenergetica. O companie care atunci avea zero datorii.

Mihai Mereuță, preşedinte, Liga Asociaţiilor de Proprietari "Habitat": "Urmează traseul Radetului. Spre insolvență, faliment, același mod de a ignora datoriile, de a ignora plata subvențiilor, de a ignora pierderile. (...) E o problemă de sistem, nu e o problemă de persoane".

În prezent, Termoenergetica furnizează energie termică pentru aproximativ 562.000 de apartamente, în care locuiesc peste 1,2 milioane de bucureșteni.

CITIȚI ȘI:

Termoenergetica, societatea care asigură căldura și apa caldă în Capitală, la un pas de a fi executată silit de ELCEN, din cauza datoriilor

Mii de cereri de debranșare depuse la Termoenergetica. Directorul companiei: Sfatul nostru e să rămânem în sistemul centralizat, există investiţii în sistem, anul viitor începem reabilitarea conductelor pe fonduri europene

Termoenergetica anunţă lucrări pentru remedierea avariilor în sectoarele 4, 5 şi 6. Aproximativ 180 de blocuri vor fi afectate

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 6°C 3°C
CLUJ 2°C 0°C
CONSTANTA 7°C 5°C
CRAIOVA 8°C 6°C
BRASOV 2°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI