Nicușor Dan: Conturile primăriei au fost deblocate. De mâine se pot face plăți pentru proiectele de investiții aflate în derulare

Judecătoria Sector 5 a dispus suspendarea provizorie a executării silite în dosarul inițiat de omul de afaceri Costică Constanda, a anunțat primarul Capitalei, Nicușor Dan, pe Facebook. "Începând de mâine, Primăria Capitalei poate face plăți în contul proiectelor de investiții aflate în derulare", a subliniat Nicușor Dan.

25 Mai 2022, 18:23 (actualizat 25 Mai 2022, 18:39) Știrile TVR |
Nicușor Dan / FOTO: Autor: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

Potrivit edilului, Primăria Municipiului București va continua negocierile cu familia Constanda, pentru soluționarea situației.

De ce a blocat Costică Constanda conturile Primăriei

În urmă cu mai bine de 20 de ani, omul de afaceri a cumpărat drepturile litigioase a 3,3 hectare din Satul Francez, apoi, în 2001, a câștigat în instanță dreptul de proprietate asupra terenului. Primarul Capitalei de atunci, Traian Băsescu, i-a oferit în schimb, 3,3 hectare în Parcul Bordei.

Constanda a vrut să construiască acolo clădiri de locuințe de cinci etaje, Primăria n-a fost de acord cu distrugerea spațiului verde, iar Constanda a câștigat în instanță acest drept, plus despăgubiri de 18 milioane de euro, la care s-au adăugat penalități de alte 12 milioane de euro, datoria ridicându-se la 30 de milioane de euro.

Ca să protejeze Parcul Bordei, următorul primar al Capitalei, Adriean Videanu, i-a propus în anul 2008 lui Constanda un schimb de teren cu unul similar din Satul Francez și promisiunea ca CGMB (Consiliul General al Municipiului București) să îi aprobe un PUZ (Plan Urbanistic Zonal) prin care să poată construi un imobil de 5 etaje acolo.

PUZ-ul însă a fost aprobat abia în decembrie 2010 de către CGMB, după ce Constanda a dat în judecată Primăria Capitalei și a cerut daune. Între timp, Costică Constanda a vândut terenul din Satul Francez lui Raptis Kavouras, cu condiția ca PUZ-ul să fie obținut până la 30 iunie 2010.

Cum condiția nu a fost respectată, contractul de vânzare a fost anulat, iar Constanda s-a adresat instanței ca să recupereze prejudiciul.

Curtea Supremă i-a dat dreptate în 2019, prin sentință definitivă. Datoria totală a Primăriei față de Constanda a ajuns acum la 120 de milioane de euro, cu tot cu penalități.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 15°C 13°C
CONSTANTA 20°C 18°C
CRAIOVA 20°C 18°C
BRASOV 14°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI