Nicolicea: Cei de la USR au depus 6.500 de amendamente la regulamentul Camerei Deputaților în batjocură

Cei de la USR au depus 6.500 de amendamente la regulamentul Camerei Deputaților în batjocură
Cei de la USR au depus 6.500 de amendamente la regulamentul Camerei Deputaților în batjocură
15 decembrie 2017, 08:38

„Cei de la USR au depus 6.500 de amendamente într-un format ilizibil, deci la batjocură, atât pentru o propunere de modificare a Regulamentului, cât și pentru o a doua, aceleași amendamente. Ieri eu știam că le mai depuseseră odată. Ele sunt atât de ilizibile, încât nu puteam să le citim ieri, dar aveam altă treabă. (…) Ei le-au depus de două ori, după care la ședință au mai zis: ‘Le depun pe loc’. Colegii de la opoziție s-au aliat cu ei, fără să știe cu ce se aliază”, a declarat Nicolicea într-o conferință de presă.

El a arătat că, după o primă tentativă de depunere a amendamentelor USR, care a avut loc într-o ședință a comisiei de miercuri, că a afirmat, spre finalul discuțiilor, ca în conformitate cu art. 57 să fie desemnați niște raportori care să ia în analiză aceste amendamente și să întocmească un raport.

„Raportorii urmau să prezinte acest raport plenului comisiei, după aceea să dăm un vot. Și, pentru că eram în grabă, am solicitat un voluntar, gândindu-mă că reprezentantul USR care era chiar autorul (n.r. — deputatul Lucian Stanciu Viziteu) va fi el cel care va zice eu sunt raportorul. Știind ce bazaconie făcuseră, nu s-a oferit nimeni voluntar să fie raportor. Am reluat procedura astăzi și urma, dacă aceste amendamente nu erau retrase, să desemnăm trei raportori — și aș fi propus reprezentanții opoziției — le-am aranjat sala, calculatoare (…), să vadă tot neamul românesc ce minunății fac la aceste dezbateri unde i-am blocat eu. Le-am creat toate condițiile să le susțină și le-am urat succes, să ne vedem după sărbători. Văzând în ce plasă au căzut, au trimis repede-repede acea adresă încâlcită de retragere care avea ștampilă de ieșire, dar nu avea numere de la USR. Pentru că am mai avut probleme cu cei de la USR care nu au mai recunoscut după aceea ce au făcut, am solicitat astăzi clarificarea — de ce are o ștampilă fără număr. În momentul în care colegul de la USR a confirmat că retragerea aparține într-adevăr USR, nu am mai vorbit despre ele. Dar până atunci totuși trebuia să explic ce s-a întâmplat ieri, pentru că toată lumea a scris cum punem noi pumnul în gură la amendamentele lor geniale. Atât de geniale au fost, încât au fost retrase astăzi. Autorul, domnul Viziteu, a făcut declarații de presă în care a arătat că le-a făcut doar așa, ca să încurce treaba”, a detaliat Eugen Nicolicea.

El a menționat că au existat mai multe tentative de modificare a regulamentului, una cu numărul 104 — cea care a ajuns respinsă la plenul Camerei și care a fost retrimisă comisiei, o a doua fiind acceptată de plenul de miercuri și care a trecut „cu aceleași amendamente lipite”.

„Deci vorbesc de amendamente, de aceste minunății ale USR lipite la două propuneri, dacă ați mai văzut și chestiunea aceasta. Amendamentele au constat din mutatul virgulei dintr-o parte în alta. Dacă aveți la un articol de modificat un alineat, nu poți tu, un autor, să faci cinci propuneri de modificare. Un alineat când îl modifici faci o modificare și gata. Dacă faci o alta, se exclud între ele. La fiecare, ei au făcut cel puțin 7 — 8 alineate. Așa cum spune și autorul, a fost doar o încercare de blocare, a și spus mecanismul — pe computer, a făcut niște permutări de cuvinte, doar că computerul prin permutările astea nu a mai știut și gramatică. O altă prostie este că să faci 10 amendamente la un singur alineat, este o chestiune care nu ține de tehnică parlamentară”, a mai spus președintele Comisiei de regulament din Camera Deputaților.

Comisia pentru regulament a Camerei Deputaților s-a reunit joi dimineață pentru a dezbate cele peste 6.500 de amendamente depuse cu o zi în urmă de deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu la regulamentul forului legislativ.

Din dezbateri a rezultat însă, după discuții aprinse, că respectivele amendamente au fost retrase.

Miercuri, deputatul Lucian Stanciu — Viziteu a anunțat că a depus 6.500 de amendamente pentru modificarea regulamentului Camerei Deputaților și a afirmat că acestea nu au fost acceptate de președintele Comisiei pentru regulament, Eugen Nicolicea, pe care l-a acuzat de abuz în serviciu și fals în acte, „pentru că a mințit în plen” că acestea nu există.

Deputatul USR a susținut că a făcut acest lucru în ședința Comisiei de regulament, „convocată neregulamentar” miercuri dimineață, în care propunerea de modificare a regulamentului în ceea ce privește supunerea la vot a amendamentelor a primit vot favorabil.

Viziteu a arătat că a creat un soft care poate genera foarte multe amendamente la fiecare articol, toate amendamentele fiind unice, ca „armă extremă la niște abuzuri extreme pe care cei din majoritate pare că le comit”.

 

sursa

agerpres.ro

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite