Nicolas Sarkozy a fost reținut de poliție. Anchetatorii investighează finanțarea din fonduri libiene a campaniei electorale din 2007

20 martie 2018, 09:57

Acum 11 ani, sume foarte mari de bani lichizi ar fi circulat între Tripoli și Paris, urmând să fie folosiți la finanțarea unor întâlniri electorale, la plata unor susținători și angajați din anturajul fostului președinte.

Edwy Plenel, jurnalist de investigație:  Este foarte simplu. E vorba despre finanţarea unei campanii prezidenţiale a  celui care va fi ales, Nicolas Sarkozy in 2007, de către o dictatură, cu banii unui dictator, cu banii lui Muammar Gaddafi. Nu sunt numai suspiciuni de corupţie, de finanţare ilegală a unei campanii electorale, dar dincolo de acest aspect pur judiciar, este un imens scandal de stat.

În această afacere politico-financiară extrem de complicată au intervenit mai mulți oameni de afaceri, dintre care unul, de credibilitate îndoielnică, ar fi jucat rolul de intermediar în transportul sau transferul banilor. Acesta a făcut mai multe declarații. Acum, ancheta începută în 2013 a ajuns la o serie de salariați ai Partidului Republican care la acea vreme ar fi fost plătiți, pe lângă salariu, cu bani lichizi care ar fi provenit din filiera libiană.

Edwy Plenel, jurnalist de investigație: „Când a început primăvara arabă, în Tunisia, şi revoltele popoarelor, existau serioase întrebări despre razboiul din 2011 când Franţa, prin Nicolas Sarkozy, a depăşit mandatul ONU până la răsturnarea regimului şi permiţând ca dictatorul să fie asasinat. Oricine se poate întreba dacă nu cumva a fost  un război personal pentru a şterge orice urmă.”

Legăturile dintre fostul președinte și Mouahmmar El Gadaffi datează de pe vremea în care Nicolas Sarkozy era ministru de Interne. Surse din anturajul celor doi au declarat că au fost mai multe întâlniri în grup restrâns sau tete a tete, unde s-ar fi discutat despre un eventual sprijin financiar din partea lui Gadaffi în campania electorală. În decembrie 2007, Mouahmmar El Gadaffi era primit în Franța, de Nicolas Sarkozy, devenit președinte al țării. Cei doi s-au văzut pentru ultima oară în Libia, în septembrie 2011, în plină criză.

Nicolas Sarkozy nu este reținut pentru prima oară. În 2014, el a mai stat în fața oamenilor legii pentru a da explicații într-un alt dosar, extrem de controversat, de care se leagă finanțarea campaniei electorale din 2012. S-a vorbit despre scandalul telefoanelor ascultate, afacerea Bettancourt sau afacerea Bygmalion. Corupție, spălare de bani, trafic de influență și dublă facturare în campania electorală.

_______________________________________

Potrivit Le Monde, o anchetă judiciară a fost deschisă în aprilie 2013. Este prima dată când Nicolas Sarkozy este audiat.

El poate poate fi reţinut pentru cel mult 48 de ore şi ar putea fi prezentat judecătorilor care vor decide plasarea sau nu în arest preventiv.

Ancheta în cazul său se referă la o posibilă finanțare de către Libia a campaniei prezidențiale din 2007, în urma căreia Nicolas Sarkozy a ieșit câștigător.

În mai 2012 a fost publicat, pe site-ul Mediapart, un  document libian care evoca finanţarea campanie lui Nicolas Sarkozy de către regimul din Libia al lui Muammar Ghadafi.

Investigațiile au amplificat suspiciunile legate de finanţarea campaniei electorale din 2007 a fostului preşedinte francez.

Până în prezent, Sarkozy a respins toate acuzaţiile de finanţare ilicită a campaniei sale electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2007.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă