Nicolas Maduro speră la un „miracol” care să pună capăt sancţiunilor americane împotriva Cubei şi Venezuelei

Nicolas Maduro
Nicolas Maduro
2 noiembrie 2018, 09:17

Fără a menţiona explicit noile sancţiuni americane decretate joi împotriva Venezuelei, Nicolas Maduro a reacţionat într-un discurs radiotelevizat, afirmând că speră „să se întâmple un miracol” şi că „într-o zi preşedintele Donald Trump să dea socoteală de calea fără ieşire” pe care o reprezintă „politicile sale de eşec împotriva Cubei, Venezuelei şi Nicaragua”. „Preşedintele Donald Trump ar trebui să deschidă ochii (…) Calea cea bună este cea a respectului, dialogului (…), nu a ameninţării, şantajului, sancţiunilor ilegale, aceasta nu este calea umanităţii”, a adăugat Maduro.

SUA au anunţat joia aceasta sancţiuni împotriva exporturilor de aur din Venezuela, acuzând ţara că formează, alături de Cuba şi Nicaragua, o „troică a tiraniei”. „Noile sancţiuni vor viza reţelele ce intervin în sectoarele economice corupte ale Venezuelei” şi în special în sectorul aurului, a explicat John Bolton, consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă. Niciun cetăţean american nu va mai putea face afaceri cu Venezuela în acest sector, „folosit de regim pentru a-şi finanţa activităţile ilegale, a-şi umple conturile şi a susţine grupurile criminale”, a subliniat Bolton.

Venezuela se află într-o criză politică şi economică acută, cu o hiperinflaţie care, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI), va ajunge la 1.350.000% în acest an. ONU estimează că, din 2015, circa 1,9 milioane de venezueleni au fugit din ţara lor.

Adunarea Generală a ONU a votat joi în favoarea unei rezoluţii care solicită ridicarea embargoului american împotriva Cubei, în vigoare din 1962, şi a respins o cerere a SUA de a critica Havana pentru atingeri aduse drepturilor omului. „Ce victorie pentru această zi! Felicitări, Cuba!”, a exclamat Nicolas Maduro.

 

sursa

agerpres.ro

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă