Nicolae Robu, la DNA. Actuali și foști edili ai Timișoarei, urmăriți penal pentru abuz în serviciu privind vânzarea de imobile naționalizate

17 februarie 2017, 11:40

Mai multe spitale din Timişoara, vile superbe, case boiereşti sau palate au ajuns, rând pe rând, în mâinile mai multor clanuri ţigăneşti în urma retrocedărilor. O singură familie de romi, familia Cârpaci, deţine 144 de proprietăţi, majoritatea în centrul oraşului.

Romii ajungeau să intre în posesia proprietăţilor lor prin două metode. Mai întâi încercau, cu ajutorul unor funcţionari din Primăria Timişoara, să afle cine sunt moştenitorii care revendicau imobilele istorice. Falsificau apoi documente în care se treceau ei moştenitori de drept şi astfel deveneau proprietari.

Dacă nu reuşea prima metodă, treceau la planul B. Cumpărau câte un apartament într-o clădire iar apoi îi determinau, prin ameninţări, pe restul familiilor din clădire să vândă sub preţul pieţei. Aşa s-a ajuns ca o bună parte din clădirile din centrul oraşului să fie cumpărate de familiile de romi.

Printre cele mai cunoscute cazuri este cel al Secţiei de Pneumologie şi Laboratorul Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara, care în urmă cu patru ani au fost evacuate de clanul Cârpaci. Aceeaşi soartă a avut-o şi clădirea în care-şi desfăşura activitatea Clinica de Oncologie Medicală a Spitalului Municipal.  Vişinel Stancu, rudă cu familia Cârpaci, a ajuns proprietar al imobilului şi a crescut chiria de cinci ori, forţând astfel evacuarea.

Familia Stancu are 30 de proprietăţi în Timişoara, printre care şi Casa Muhle, una dintre cele mai frumoase clădiri istorice din Timişoara, din secolul al XIX-lea.

Avocaţi, procurori cu funcţii importante şi alte personaje controversate din Timişoara au ajuns să cumpere imobile naţionalizate la preţuri convenabile.

ACTUALIZARE 13.30  Potrivit unui comunicat al DNA, sunt urmăriți penal: Nicolae Robu — primar al municipiului Timișoara, Dan Diaconu — viceprimar, Gheorghe Ciuhandu — fost primar, Traian Constantin Stoia — fost viceprimar, Martin Staia — fost director în Primăria Timișoara, toți pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, iar la unii fapta este în formă continuată.

Procurorii susțin că, în perioada 1996 — 2015, mai mulți funcționari publici din Primăria Timișoara, precum și alte persoane și-au încălcat atribuțiile legate de aplicarea Legii 112/1995 și au deposedat statul român de 967 de imobile, majoritatea aflate în centrul vechi al orașului, producând un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro în dauna statului.

„Contextul desfășurării activităților infracționale este următorul: în luna ianuarie 1996 a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist. Această lege le dădea drept foștilor proprietari și moștenitorilor lor să își redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile. Totodată, legea a dat dreptul chiriașilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriași care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile și le ocupau la acea dată”, precizează DNA.

Legea 112, intrată în vigoare în ianuarie 1996, le dădea drept foştilor proprietari şi moştenitorilor lor să îşi redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist. Totodată, chiriaşii aveau dreptul să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai cei care dovedeau că sunt într-adevăr chiriaşi.

ACTUALIZARE 12.26 Procurorii DNA anchetează retrocedarea ilegală a 968 de case în Timișoara, au declarat, vineri surse judiciare. Potrivit acestora, prejudiciul estimat s-ar ridicat la aproximativ 40 milioane euro. Aceleași surse au susținut că primarul Timișoarei, Nicolae Robu, ar fi fost citat în calitate de suspect.

La intrarea în sediul DNA, acesta a declarat că nu știe de ce a fost chemat, dar a dat asigurări că nu are ‘‘nicio treabă cu corupția”.

„Nu știu să vă spun nimic, dar vă garantez că nu am nicio treabă cu corupția, asta vă pot garanta. Nu știu nimic, am primit telefonic (citația — n.r.). Nu am emoții pentru că nu am nicio legătură nici cu corupția, nici cu traficul de influență. Am primit un telefon să fiu la ora 10,30”, a spus Nicolae Robu.

În același dosar au fost chemați și alți edili sau foști edili ai Timișoarei. Tot vineri, la DNA s-a prezentat pentru a fi audiat de procurorii anticorupție și fostul viceprimar al municipiului Timișoara Traian Stoia.



Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite