Nicolae Ciucă, la TVR INFO: Relațiile cu Kievul, consfințite prin Parteneriatul Strategic, ne califică pentru un rol important în reconstrucția Ucrainei

Nicolae Ciucă la TVR INFO
Nicolae Ciucă la TVR INFO
19 octombrie 2023, 21:54

Și tactic, și strategic, deschiderea unui al doilea front atrage de la sine consecințe. […] Dacă ne uităm la originea resurselor care sprijină efortul de război ucrainean și, de asemenea, solicitarea de resurse către aceeași origine, putem să spunem că nu face nimic altceva decât să disipeze efortul de sprijin pentru Ucraina. Are, așa cum spuneam, o logică din punct de vedere tehnic. În Ucraina nu există o schimbare de situație, fiecare dintre părți își continuă acțiunile și cred că, mai mult ca oricând, în acest moment, este nevoie de acea solidaritate”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Președintele Senatului a declarat că a participat la o conferință pe tema sprijinului pentru Ucraina și întărirea capacității de reziliență ucraineană și spune că „este clar, după peste 600 de zile de război, că efortul trebuie în continuare susținut.”

În ceea ce privește reconstrucția Ucrainei, Ciucă spune că țara noastră poate juca un rol important, dată fiind dispunerea geografică, proximitatea de zona de război, dar și relațiile dintre România și Ucraina, concretizate prin Parteneriatul Strategic semnat de către cei doi președinți.

România, din punct de vedere geografic, are cea mai bună dispunere, are cel mai mare port la Marea Neagră, Portul Constanța, are calea fluvială și dispune de porturile terminale pe ruta fluvială care reprezintă cel mai ieftin transport și, ca atare, efortul financiar al celor care se implică capătă o mai mare eficiență. Ceea ce noi am reușit până acum, relațiile dintre noi și Ucraina consfințite cu o săptămână în urmă prin Parteneriatul Strategic semnat de către președintele Iohannis și președintele Zelenski la București, ne califică pentru un rol important. De asemenea, distanța scurtă dintre România și zona afectată de război în Ucraina generează mai multe argumente pentru a ne implica și cred că discuțiile și o acțiune integrată despre reconstrucția Ucrainei trebuie neapărat să fie mai bine coagulată și ideea prepoziționării unor capacități care să fie chiar în proximitatea zonei de reconstrucție ar fi o idee foarte bună”, a declarat Ciucă la TVR INFO.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite