Nicolae Ciucă, interviu pentru Bloomberg: „Rusia nu gândește ca noi. Rusia nu se comportă ca noi”. Ce spune despre trupele NATO desfășurate pe flancul estic

Premierul Nicolae Ciucă mesaj
Premierul Nicolae Ciucă mesaj
3 august 2022, 14:14

Nicolae Ciucă a declarat că invazia Rusiei a redeschis o ruptură civilizațională asemănătoare Războiului Rece, iar NATO  va trebui să-și mențină prezența extinsă a trupelor la frontiera sa de est cel puțin pe termen mediu.

Deși a spus că nu crede că Rusia va ataca o țară NATO – declanșând un conflict deschis -, războiul actual a confirmat mai mult de un deceniu de avertismente din partea membrilor estici ai alianței, care au afirmat în mod repetat că președintele Vladimir Putin este hotărât să recupereze teritoriul cândva controlat de Uniunea Sovietică.

„Rusia nu gândește ca noi. Rusia nu se comportă ca noi”, a declarat Ciucă într-un interviu acordat marți Bloomberg. „Se pare că situația de acum recreează acea gaură dintre civilizația occidentală și civilizația estică – între țările libere, democratice și regimurile autocratice”.

Dacă rușii „nu vor să se oprească cât mai repede posibil și să negocieze, să găsească o soluție, să recunoască integritatea teritorială, independența și suveranitatea Ucrainei, vor face același lucru cu alte țări”, a avertizat șeful Executivului.

Guvernul Ciucă intenționează să ridice bugetul de apărare al României dincolo de limita prescrisă de NATO, la 2,5% din PIB. Aproximativ o treime din bani vor fi destinați achiziționării de arme, inclusiv avioane de luptă, submarine, corvete, vehicule blindate de luptă și drone, a subliniat premierul.

„Suntem pregătiți”

În urma deciziei NATO de a-și consolida prezența trupelor pe flancul estic, România găzduiește, de asemenea, un grup de luptă multinațional format din soldați francezi, belgieni și olandezi, precum și un contingent american.

„Nu este vorba doar despre apărare, ci despre securitatea alimentară” la nivel global, a spus Nicolae Ciucă. „Este vorba despre o regiune aflată în apropierea Balcanilor, așa că toate aceste decizii luate pentru a crește descurajarea și apărarea de-a lungul întregului flanc estic sunt foarte binevenite.”

Ciucă a mai spus că se așteaptă ca România să fie acceptată în spațiul Schengen înainte de sfârșitul anului, un pas care ar elimina așteptările îndelungate la granițele României cu alte state UE și i-ar spori atractivitatea pentru investitorii străini. De asemenea, Bruxelles-ul va ridica MCV, a adăugat premierul.

„Tot ce am făcut de când a început conflictul arată că suntem pregătiți să devenim membri Schengen”, a spus Ciucă. „Ne așteptăm ca toți ceilalți lideri ai UE să recunoască tot ceea ce am făcut.”

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă