Explicațiile date de Kelemen Hunor în Coaliție, în scandalul Orban, transmise de Nicolae Ciucă: Nu poate fi învinuit pentru ceea ce au spus alții. E vorba de comentarii de nuanță, pe care dumnealui le va explica personal

Kelemen Hunor
Kelemen Hunor
18 august 2022, 19:10

„A fost un angajament al nostru să-i solicităm președintelui UDMR Kelemen Hunor explicații, a spus joi, premierul, înainte de ședința PNL de la Sinaia. Explicațiile au cuprins 3 puncte: că dumnealui nu a participat la acea activitate; că nu poate să fie învinuit pentru ceea ce au spus alții; și că a fost vorba de elemente de comentarii de nuanță, pe care dumnealui le va explica personal”.

Primul ministru a spus că acestea au fost răspunsurile pe care președintele UDMR le-a prezentat în Coaliție și că mai urmează „o explicație publică” pe care Kelemen Hunor s-a angajat că o va da.

„Ceea ce este important este că, din discuțiile avute, a reieșit clar că nici dumnealui și nici UDMR nu se îndepărtează de la valorile și principiile democratice euroatlantice. Este o explicație care în momentul de față ne permite să menținem stabilitatea politică și funcționarea Coaliției” – a adăugat Nicolae Ciucă.

CONTEXT

– 23 iulie: Președintele Ungariei Viktor Orban participă la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad, unde face mai multe declarații care ulterior vor stârni dezaprobări în mai multe medii: „Nu vor fi negocieri de pace între Ucraina şi Rusia, cei care aşteaptă această idee aşteaptă degeaba. (…) Din acest motiv, acest război va putea fi încheiat doar cu negocieri americano-ruse”. Și „Fenomenul migraţionist a împărţit în două Europa. Pur şi simplu, Occidentul s-a destrămat, s-a împărţit în două. Într-o parte avem ţări, naţiuni, unde avem europeni şi non-europeni, care trăiesc laolaltă. Acele state nu mai sunt naţiuni, acolo sunt nişte conglomerate de popoare. Nu mai putem vorbi, zic eu, de Occident, este vorba despre o structură post-occidentală şi, conform regulilor matematicii, o să se întâmple acea mare schimbare demografică. În acea parte a continentului nostru (…), procentajul populaţiei non-europene va creşte peste 50%”.

– Politicienii români reacționează la mesajele anti-UE și pro-ruse ale lui Viktor Orban, lansate la Tușnad. Bogdan Aurescu: Rusia este agresorul, iar Ucraina trebuie sprijinită să reziste și să câștige

– Unul dintre cei mai vechi consilieri ai premierului, sociologul Zsuzsa Hegedüs, a demisionat după ce i-a scris o scrisoare lui Viktor Orban: „Demn de Goebbels, (…) un text nazist pur”.

Comitetul Internaţional Auschwitz s-a declarat ”îngrozit” de afirmaţiile premierului ungar Viktor Orban

– Președintele Klaus Iohannis a criticat dur discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad și a cerut UDMR să dea clarificări publice: ”Este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea și miniștrii UDMR”

– Rugat să comenteze declarațiile lui Orban, președintele UDMR Kelemen Hunor a declarat: „Orban n-a vorbit de România, Orban n-a vorbit de Guvernul României, de coaliţie, deci nu există motiv pentru care să fie o chestiune de tensiune în coaliţie. Deci, se poate discuta în coaliţie ceea ce a spus Orban, eu sunt pregătit pentru orice discuţie”

– Declaraţiile lui Viktor Orban tulbură apele şi în coaliţia guvernamentală.

Tanczos Barna este încolțit de ziariști pe subiectul poziției UDMR față de declarațiile lui Viktor Orban: Nu exprimăm un alt punct de vedere. Toate finanțările care vin de la Budapesta sunt legale

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite