Ședință a coaliției în format lărgit, joi seară. Nicolae Ciucă ar putea să nu își dea demisia vineri. Rotativa guvernamentală, risc de amânare

25 mai 2023, 17:59

ACTUALIZARE 21.36 Liderii coaliției au analizat rezultatele negocierilor cu liderii de sindicat din educație, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Întrebat dacă premierul Nicolae Ciucă își va da vineri demisia, Dan Cărbunaru a răspuns că prioritatea este legată de dialogul cu reprezentanții sindicatelor din educație.

ACTUALIZARE 20.09 La ședință sunt prezenți cei 3 lideri, dar și alți membri din conducerea fiecărui partid, a transmis Roxana Zamfirescu, pentru principalul Telejurnal.

E clar că peste noapte s-a întâmplat ceva – unele surse vorbesc de o discuție la nivel înalt.

Foarte multe voci din interiorul PSD indică faptul că partidul și mai ales Marcel Ciolacu nu doresc ajungerea în fruntea guvernului pe fondul acestui climat de tensiuni sociale.

Greva în educație continuă. La negocierile de la guvern, sindicaliștii au cerut creșterea veniturilor cu 25%. Dimineață, profesorii au refuzat oferta „jignitoare” a executivului. Mii de oameni la proteste

ACTUALIZARE 19.45 La Palatul Victoria au ajuns premierul Nicolae Ciucă și liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat joi după-amiază, la Cluj-Napoca, despre o eventuală amânare a rotativei guvernamentale în contextul grevei din educaţie, că va fi luată o decizie după ce va ajunge la Bucureşti şi va discuta cu partenerii din coaliţie. Răspunsul său a venit după ce însuși președintele Klaus Iohannis a lansat ipoteza amânării întregii proceduri din cauza mișcării de protest a profesorilor.

Joi seară este, așadar, ședință a liderilor coaliției.

„Ajung la Bucureşti, discut cu partenerii de coaliţie şi luăm o decizie”, a răspuns Nicolae Ciucă, întrebat dacă vor fi amânate procedurile pentru rotativa guvernamentală, în condiţiile în care preşedintele Klaus Iohannis a spus că nu crede că poate fi făcută în timpul negocierilor cu sindicatele din educaţie.

Aflat la Sibiu, președintele Klaus Iohannis a lansat ipoteza amânării rotativei guvernamentale până după ce se încheie greva profesorilor.

„Fiind astăzi joi și greva încă neîncheiată, vom vedea dacă vom reuși să începem procedura mâine sau peste câteva zile, dar nu asta este important, dacă acum, imediat, sau peste o săptămână, două, se face rotația, important este să avem o procedură clară, să știm cum va funcționa coaliția și să avem un guvern care garantează stabilitatea guvernării și stabilitatea României”, a declarat Klaus Iohannis.

Nicolae Ciucă trebuia să își dea demisia vineri.

Vicepremierul Sorin Grindeanu a reamintit, într-o primă reacție dinspre PSD, că aceasta a fost poziția social-democraților încă de la finalul săptămânii trecute.

CITEȘTE și Sorin Grindeanu, reacție după ce Klaus Iohannis a lansat ipoteza amânării rotativei din cauza grevei profesorilor: Poziția noastră e încă de sâmbătă asta

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite