Nicolae Ciucă anunță sprijin în continuare pentru Ucraina, remarcând eforturile deosebite făcute de România în 2022: ”Războiul nu s-a încheiat, iar noi vom continua să oferim sprijinul nostru Ucrainei şi refugiaţilor”

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, la prezentarea Raportului privind eforturile şi realizările României în domeniul asistenţei umanitare a refugiaţilor, al drepturilor copilului şi al altor categorii vulnerabile pe anul trecut, referitor la criza refugiaţilor ucraineni, că „războiul nu s-a încheiat, din păcate, iar noi vom continua să oferim sprijinul nostru Ucrainei şi refugiaţilor”.

13 Ianuarie 2023, 13:18 (actualizat 13 Ianuarie 2023, 13:36) Știrile TVR |
Premierul Nicolae Ciuca, Palatul Victoria

La Palatul Victoria a avut loc prezentarea eforturilor și a rezultatelor pe care România le-a obținut într-o serie de domenii importante în cursul anului trecut, în special în criza umanitară a refugiaților, dar și la coordonarea luptei împotriva traficului de persoane, la implementarea măsurilor incluse în Planul național "Din grijă pentru copii" și la reforma în domeniul capacității legale a persoanelor cu dizabilități.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că sunt patru teme foarte importante:

”Mă refer la coordonarea crizei umanitară a refugiaţilor din Ucraina, coordonarea luptei împotriva traficului de persoane, primul şi cel mai amplu program guvernamental pentru siguranţa şi sprijinirea copiilor din grijă pentru copii şi reforma în domeniul capacităţii legale a persoanelor cu dizabilităţi. Încă o dată, îmi exprim bucuria de a fi alături de dumneavoastră tocmai pentru că ştiu faptul că aceste domenii complexe, de altfel, aflate în coordonarea doamnei consilier de stat Mădălina Turza, au putut genera rezultatele despre care vom vorbi şi pe care dumneavoastră le veţi aprofunda în timpul acestei întâlniri. Şi doresc să subliniez un aspect foarte important şi anume acela al realizării unui parteneriat de excepţie care s-a dezvoltat între Guvernul României, între autorităţile locale, agenţiile Organizaţiei Naţiunilor Unite, misiunile diplomatice din România, societatea civilă şi, nu în ultimul rând, mediul privat şi cetăţenii României, pentru că am avut nenumărate activităţi unde am putut să ne bucurăm de sprijinul individual al cetăţenilor noştri”, a afirmat Nicolae Ciucă, vineri la la prezentarea Raportului privind eforturile şi realizările României în domeniul asistenţei umanitare a refugiaţilor, al drepturilor copilului şi al altor categorii vulnerabile pe anul, la Palatul Victoria.

El a mai spus că România va continua să sprijine Ucraina, în contextul războiului şi va gestiona lucrurile legate de refugiaţii ucraineni.

„Ucraina - a trecut aproape un an de la momentul izbucnirii conflictului din Ucraina, iar România a fost prezentă în linia întâi din primul moment şi continuă să sprijine consistent efortul global al lumii libere pentru Ucraina şi valorile democraţiei. Peste 3 milioane de cetăţeni ucraineni ne-au trecut graniţele în ultimele 12 luni dintre care peste 2,5 milioane au beneficiat de sprijin direct de la Guvernul României sau de la partenerii noştri, fie că vorbim de transport gratuit de hrană, îmbrăcăminte, adăpost, cazare pe termen lung, ajutor financiar de urgenţă, zeci de mii de intervenţii şi servicii medicale şi sociale gratuite, acces la piaţa muncii şi în şcolile româneşti sau de garanţia siguranţei oferite de statutul de protecţie temporară oferit de ţara noastră. România a fost şi va rămâne spaţiul de siguranţă şi linişte pentru valurile de refugiaţi ucraineni. Ne-am asumat din prima clipă rolul de partener de încredere european şi internaţional, care nu numai că delimitează războiul de pace şi stabilitate, dar a oferit şi cele mai importanţe coridoare, la propriu şi la figurat, de sprijin internaţional pentru Ucraina, punând la dispoziţie infrastructura noastră naţională rutieră, feroviară, fluvială şi maritimă”, a explicat Ciucă.

Războiul nu s-a încheiat, din păcate, iar noi vom continua să oferim sprijinul nostru Ucrainei şi refugiaţilor. Însă acum, suntem în etapa în care trebuie să avem o abordare orientată pe măsuri de integrare temporară sau pe termen mediu şi lung, în care refugiaţii ucraineni să poată trăi o viaţă independentă în ţara noastră, integraţi în câmpul muncii şi copiii beneficiind de educaţie şi viaţă socială”, a mai precizat premierul.

VIDEO

La eveniment, în afara prim-ministrului Nicolae Ciucă, au mai fost prezenți consilierul de stat și coordonatorul strategic al asistenței umanitare din cadrul Departamentului pentru responsabilitate socială comunitară și grupuri vulnerabile, Mădălina Turza și Reprezentantul Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați, Pablo Zapata.

De asemenea, au mai fost prezenți reprezentanți ai misiunilor diplomatice din statele membre partenere, din Statele Unite sau din Uniunea Europeană, alături de reprezentanți ai instituțiilor implicate, cât și reprezentanții agențiilor ONU în România.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 26°C
IASI 26°C 27°C
CLUJ 26°C 23°C
CONSTANTA 21°C 22°C
CRAIOVA 25°C 25°C
BRASOV 23°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI