Nicolae Ciucă a discutat cu președinta Parlamentului European despre aderarea României la Schengen. Premierul s-a întâlnit la Bruxelles și cu șefa Comisiei Europene

Premierul Nicolae Ciucă, împreună cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, și cu ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, se află într-o vizită la Bruxelles. Şeful Executivului a avut întrevederi cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, și cu şefa Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen și urmează să se întâlnească cu secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

26 Octombrie 2022, 10:45 (actualizat 26 Octombrie 2022, 15:09) Știrile TVR |

ACTUALIZARE Discuțiile premierului Ciucă cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen,  s-au axat asupra aderării României la Spațiul Schengen, stadiului îndeplinirii recomandărilor în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), implementării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). De asemenea, au fost abordate temele legate de răspunsul Uniunii Europene la războiul Rusiei în Ucraina si Republica Moldova, potrivit unui comunicat al Guvernului.

”Guvernul României apreciază susținerea Comisiei Europene pentru extinderea Spațiului Schengen și contribuția esențială la avansarea calendarului privind aderarea României, care a cunoscut o nouă dinamică în ultimele luni. Concluzii foarte bune ale recentei misiuni de evaluare confirmă pregătirea țării noastre cu privire la acquis-ului Schengen și ne aduce mai aproape de îndeplinirea acestui obiectiv de țară”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Prim-ministrul a menționat stadiul adoptării pachetului noilor legi ale justiției, subliniind că progresul din ultimele luni este o bună bază pentru un raport MCV pozitiv din partea Comisiei Europene.

Șeful Executivului a asigurat de angajamentul Guvernului României pentru implementarea coerentă și cuprinzătoare a țintelor și jaloanelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Referitor la țintele și jaloanele care mai trebuie îndeplinite, premierul a exprimat disponibilitatea continuării discuțiilor tehnice cu reprezentanții Comisiei Europene, pentru închiderea lor la termen. Totodată, prim-ministrul a arătat că sunt în curs de pregătire propuneri de ajustare a Planului, atât în contextul RePower EU – care prioritizează răspunsul la criza energetică, dar și al economiilor necesare urmare modificării valorii grantului alocat României. Aceste ajustări vor fi operate fără a fi afectată menținerea concentrării pe obiectivele de tranziție digitala, ecologică și consolidarea rezilienței.

Premierul României a menționat că sunt importante și ajustări ale unor ținte și jaloane pentru a răspunde nevoilor actuale. A arătat că Romania va insista și va continua discuțiile cu Comisia asupra jaloanelor legate de reforma sistemului de pensii, inclusiv pe înlocuirea plafonului de 9.4% din PIB cu un alt mecanism de referință, pe menținerea în rezervă a producției de energie bazată pe cărbune și pe ajustări ale unor proiecte de infrastructură de transport.

ACTUALIZARE La întâlnirea premierului Ciucă cu noua președintă a Parlamentului European, Roberta Metsola, au fost abordate subiecte legate de aderarea României la Spațiul Schengen, răspunsul Uniunii Europene la agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei, consolidarea acțiunii Uniunii Europene în vecinătatea sa și securitatea energetică, potrivit unui comunicat al guvernului.

”Rezoluția adoptată recent de Parlamentul European recunoaște pe deplin așteptările legitime ale României privind aderarea la Spațiul Schengen, ceea ce ne dă încredere că acțiunile consistente asumate de România privind aplicarea standardelor acquis-ului Schengen oferă baza solidă pentru adoptarea rapidă a unei decizii politice favorabile”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Șeful Executivului român a reconfirmat totodată interesul comun pentru consolidarea unității de acțiune și a coeziunii Uniunii în fața provocărilor actuale. În acest context, premierul Nicolae Ionel-Ciucă și-a exprimat aprecierea deosebită față de acțiunea consistentă a Parlamentului European și față de viziunea pragmatică a președintei Roberta Metsola în favoarea unui răspuns rapid și ferm al Uniunii în fața războiului Rusiei din Ucraina. În acest context, schimbul de opinii a confirmat convergența de viziune privind necesitatea consolidării sprijinului robust al Uniunii, al instituțiilor europene și statelor membre pentru avansul Ucrainei și al Republicii Moldova în pregătirea pentru aderare, conform opțiunii lor strategice europene și în spiritul statutului lor de țări candidate.

ACTUAIZARE Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit la sediul Executivului UE cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen.

ACTUALIZARE Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, l-a primit, miercuri, la sediul Legislativului UE, pe  Nicolae Ciucă, în cadrul vizitei de două zile pe care premierul român o efectuează la Bruxelles. Şeful Executivului de la Bucureşti va semna şi în Cartea de Onoare a Parlamentului European. Prim-ministrul este însoţit şi de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

(w500) Nicolae Ci

Vizita oficială a premierului României Nicolae Ciucă la Bruxelles va începe la sediul Parlamentului European, unde va avea o întâlnire cu președinta P.E, Roberta Metsola.  Va fi o discuție de aproximativ 40 de minute, despre prioritățile României în acest moment, cea mai importantă - aderarea României în spațiul Schengen, a transmis Vlad Ungar de la Bruxelles.

Raportul misiunii voluntare de evaluare privind aderarea la Schengen, care va fi prezentat astăzi în comisiile de specialitate la Bruxelles, este unul pozitiv pentru România, potrivit unor surse guvernamentale.

Nicolae Ciucă va avea apoi o întâlnire bilaterală cu președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, despre tot ceea ce înseamnă Planul Național de Redresare și Reziliență. În cursul acestei săptămâni a fost făcută prima plată din PNRR și vor vorbi, premierul și șefa Comisiei despre tot ceea ce înseamnă pensiile de serviciu și pensiile militare, dar și despre posibilitatea de a crește pensiile.

Premierul se va întâlni și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cu care va discuta despre securizarea flancului estic, în contextul invaziei ilegale și nejustificate  a Rusiei din Ucraina.  În România avem deja un grup de luptă al NATO, condus de Franța.  După această întâlnire, vor fi declarații comune de presă ale celor doi oficiali.

Nicolae Ciucă va avea apoi o întâlnire cu premierul Regatului Belgiei - se va semna un acord de cooperare în domeniul cercetării, iar apoi cei doi premieri vor face declarații de presă.

Vizita premierului la Bruxelles este una deosebit de importantă, în contextul în care, în luna decembrie, se va decide dacă țara noastră va intra sau nu în spațiul Schengen.

CITEȘTE ȘI: Premierul Nicolae Ciucă, în vizită la Bruxelles miercuri și joi. Întrevederi cu președinta Comisiei Europene și cu secretarul general al NATO

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 9°C
IASI 5°C 4°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 5°C 7°C
CRAIOVA 7°C 9°C
BRASOV 1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI