Nicolae Ceaușescu a luat examenul de Bacalaureat la 47 de ani, cu 10 pe linie. Lucrările fostului dictator pot fi studiate la Arhivele Naţionale

Fostul dictator comunist Nicolae Ceaușescu a susținut examenul de Bacalaureat la 47 de an și l-a trecut cu 10 pe linie. Se întâmpla în 1965. Arhivele Naționale au primit de curând diploma de BAC și lucrările acestuia. Ceauşescu a terminat apoi rapid şi facultatea. La un an de la preluarea puterii, dictatorul a absolvit Academia de Ştiinţe Economice. TVR a filmat lucrarea lui de licenţă, care a fost notată cu 10.

01 Aprilie 2023, 19:40 (actualizat 02 Aprilie 2023, 20:12) Știrile TVR |

Nicolae Ceauşescu a luat 10 pe linie la examenul de maturitate. La limba română, a făcut „Caracterizarea poeziei lui Mihai Eminescu" și a analizat „Valoarea operei poetice a lui Vasile Alecsandri". Şi la matematică a luat nota maximă. Diploma de Bacalaureat arată că a absolvit Școala medie nr 10 din București, actualul Colegiu Național „Școala Centrală".

În 1964, Ceauşescu a terminat şi Școala Superioară de Partid „Ștefan Gheorghiu", iar doi ani mai târziu şi-a echivalat studiile şi a susţinut licenţa la Institutul de Științe Economice, actuala Academie de Studii Economice București.

Cataloagele de la Şcoala Generală Scorniceşti, aflate la arhivele din judeţul Olt, arată că elevul Nicolae Ceauşescu avea note de 7, 8 și 9, şi că a promovat clasa I cu media 8,26, iar pe a doua - cu 8,18. Istoricii cred că acestea ar putea fi notele lui reale. Mult mai târziu, după ce a preluat puterea, dictatorul a devenit licenţiat în economie.

Elena Ceauşescu a primit titlurile de doctor şi academician în chimie, iar lucrările i-au fost traduse şi publicate în străinătate.

Nu se ştie cine a scris cu adevărat lucrările notate cu 10 ale lui Nicolae Ceuşescu, dar ele pot fi studiate la Arhivele Naţionale.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 31°C
IASI 31°C 29°C
CLUJ 25°C 23°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 27°C 27°C
BRASOV 27°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI