Nicolae Ceaușescu a luat examenul de Bacalaureat la 47 de ani, cu 10 pe linie. Lucrările fostului dictator pot fi studiate la Arhivele Naţionale

1 aprilie 2023, 19:40

Nicolae Ceauşescu a luat 10 pe linie la examenul de maturitate. La limba română, a făcut „Caracterizarea poeziei lui Mihai Eminescu” și a analizat „Valoarea operei poetice a lui Vasile Alecsandri”. Şi la matematică a luat nota maximă. Diploma de Bacalaureat arată că a absolvit Școala medie nr 10 din București, actualul Colegiu Național „Școala Centrală”.

În 1964, Ceauşescu a terminat şi Școala Superioară de Partid „Ștefan Gheorghiu”, iar doi ani mai târziu şi-a echivalat studiile şi a susţinut licenţa la Institutul de Științe Economice, actuala Academie de Studii Economice București.

Cataloagele de la Şcoala Generală Scorniceşti, aflate la arhivele din judeţul Olt, arată că elevul Nicolae Ceauşescu avea note de 7, 8 și 9, şi că a promovat clasa I cu media 8,26, iar pe a doua – cu 8,18. Istoricii cred că acestea ar putea fi notele lui reale. Mult mai târziu, după ce a preluat puterea, dictatorul a devenit licenţiat în economie.

Elena Ceauşescu a primit titlurile de doctor şi academician în chimie, iar lucrările i-au fost traduse şi publicate în străinătate.

Nu se ştie cine a scris cu adevărat lucrările notate cu 10 ale lui Nicolae Ceuşescu, dar ele pot fi studiate la Arhivele Naţionale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă