„Niciun singur soldat” rus nu va rămâne în Belarus după încheierea exerciţiilor militare comune, potrivit ministrului Afacerilor Externe de la Minsk

Vladimir Makei ministrul Afacerilor Externe din Belaus
Vladimir Makei ministrul Afacerilor Externe din Belaus
16 februarie 2022, 12:44

„Niciun singur soldat, niciun singur echipament rus nu va rămâne pe teritoriul Belarus după manevrele militare cu Rusia”, programate să se încheie pe 20 februarie, a spus şeful diplomaţiei belaruse în timpul unei conferinţe de presă, în condiţiile în care această desfăşurare rusă a contribuit la alimentarea temerilor privind o posibilă invadare a Ucrainei de către Rusia.

Moscova a negat în repetate rânduri că ar planifica vreo incursiune în Ucraina şi susţine că trupele sale vor părăsi teritoriul belarus, care se învecinează cu cel ucrainean, odată exerciţiile militare încheiate.

Marţi, Moscova a anunţat o retragere parţială a militarilor săi desfăşuraţi de două săptămâni la frontierele Ucrainei, un semnal de detensionare după două luni de temeri privind o invazie iminentă a Rusiei. Europenii şi americanii aşteaptă însă în continuare dovada unei retrageri militare ruse de amploare, declarându-se de un optimism prudent.

Miercuri, Ministerul Apărării din Rusia a anunţat că unităţile care şi-au încheiat manevrele militare în peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Moscova în 2014, se întorc în cazărmile în care sunt încartiruite cu titlu permanent. Rusia a publicat o filmare video în care se poate vedea o coloană de tancuri şi de vehicule militare care, după cum susţine ea, se întorc în cazărmi după exerciţii militare separate care au avut loc în Crimeea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite