Nicio promisiune și un refuz – bilanțul negocierilor de joi ale premierului desemnat, Ludovic Orban, cu trei dintre partidele parlamentare

17 octombrie 2019, 21:07

Victor Ponta, președintele Pro România: „Discuțiile nu puteau să avanseze, să spunem că votăm guvernul, nici vorbă de așa ceva. (…) Cum au făcut la moțiunea de cenzură, semnături, și, dacă mai au nevoie doar de voturile noastre, o să discutăm„.

Ludovic Orban, prim-ministrul desemnat: Mi s-a părut că ne-am înțeles că România are nevoie de un guvern„.

Liderii UDMR au lăsat, totuși, deschisă poarta colaborării. Ludovic Orban și Kelemen Hunor au discutat inclusiv despre lista viitorilor miniștri și despre experții cu care pot contribui maghiarii în structura viitorului cabinet.

O decizie va fi luată însă doar săptămâna viitoare.

Kelemen Hunor, președintele UDMR: Nu am promis sprijin, am spus că vom discuta cu grupurile noastre, fiindcă nivelul de încredere între UDMR și PNL este la un nivel scăzut„.

Cea mai lungă discuție a premierului desemnat a fost cu fostul său șef de guvern și de partid, Călin Popescu Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE: Am cerut în mod explicit PNL-ului să formeze un guvern monocolor, aceasta fiind, într-adevăr, o condiție foarte serioasă, în baza căreia vom putea da sau nu votul nostru„.

Ludovic Orban, prim-ministrul desemnat: Asta este și opțiunea noastră. Deocamdată, nu au existat în discuțiile de până acum, cereri exprese de participare la guvernare cu miniștri. (…) Am încredere că, împreună cu aceste formațiuni, vom reuși și investirea guvernului„.

La sfârșitul săptămânii viitoare, Ludovic Orban va transmite Parlamentului lista cabinetului și programul de guvernare.

Din acel moment, în cel mult 15 zile, legislativul trebuie să convoace ședința în care se va supune votului învestirea guvernului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite