Nevoiți să renunțe la dreptul de a-și exprima opțiunea prin vot. Lipsesc facilități de bază pentru ca persoanele cu dizabilități să se poată prezenta la urne

Peste 850.000 dintre românii cu drept de vot suferă de o dizabilitate, iar accesul lor la urne nu este facilitat eficient de către autorități. Lipsa accesului în sală și în cabina de vot, inexistența mijloacelor de informare, în special pentru nevăzători, i-au descurajat pe 75% dintre ei să-și exercite acest drept.

03 Iulie 2022, 18:43 (actualizat 03 Iulie 2022, 18:45) Știrile TVR |

Aproximativ 86% din totalul secțiilor de vot au prevăzute câte o rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități. Este însă singura facilitate pentru acești alegători.

Lipsesc rampele pentru a ajunge în sălile de vot și mai ales cabinele special amenajate, așa că alegătorii care au diverse dizabilități pot apela doar la urna mobilă pentru a-și exercita dreptul la vot. Sau pur și simplu renunță la vot.

În cazul nevăzătorilor, pentru care nu există buletine de vot dedicate, este nevoie de însoţitori inclusiv în cabine, cu riscul încălcării caracterului secret al votului.

Reprezentanții Autorității Electorale Permanente cunosc aceste probleme.

Liberalii au depus un proiect de lege pentru a facilita accesul la vot al persoanelor cu dizabilități.

Inițiatoarea recunoaște însă că propunerile sale nu vor deveni realitate până la alegerile din 2024, și asta din cauza dificultăților de ordin tehnic și financiar pe care le comportă implementarea altor prevederi din proiectul de lege: transport pentru persoanele cu dizabilități la și de la secția de votare, cititor de ecrane cu softuri vocale, magnificator de ecran, televizor cu circuit închis pentru informarea adecvată a persoanelor cu deficiențe de vedere și de auz.

Potențialii beneficiari așteaptă mai mult decât intenţii frumoase.

Conform Autorității pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, la finele anului 2021, în România existau 865.575 de astfel de persoane.

La ultimele alegeri locale și generale, au reprezentant doar în jur de 4 procente, aproximativ 220- 230.000 din totalul celor aproape 6 milioane de români care au mers la urne.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 4°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 5°C 4°C
BRASOV 2°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI