EXCLUSIV

Nereguli la Institutul de Urologie Cluj: transplant fără teste de compatibilitate, angajați plătiți ilegal, transplant ilegal de pancreas

La Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca s-au găsit mari nereguli, încă de anul trecut, şi chiar de către Ministerul Sănătăţii. Raportul, obţinut de TVR, arată cum şi ce şanse aveau pacienţii înscrişi de mult timp pe lista de aşteptare pentru un transplant renal. Managerul de la acea vreme spunea că solicitările, venite din partea corpului de control, sunt “şicanatorii”.

27 Decembrie 2017, 20:18 (actualizat 28 Decembrie 2017, 08:42) |
Nereguli grave la Institutul de Urologie Cluj, Telejurnal ora 20.00
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Atunci când apărea un organ disponibil, arată documentul, erau sunaţi  5-7 oameni de pe lista de aşteptare. Nu există însă date care să arate care era criteriul după care erau chemați. Mai mult, erau făcute analize nu și testele care să arate compatibilitatea dintre dontator și cel care ar fi urmat să primească organul.

Cu cât un pacient era înscris de mai mult timp pe lista de aşteptare, cu atât scădeau şansele lui de a beneficia de transplant renal. De exemplu, în 2015, au fost realizate 129 de astfel de proceduri. 113 pacienți fiseseră înscrişi în registru în acel an sau cu un an mai devreme. Situaţia a fost asemănătoare şi în cazul intervenţiilor care au fost realizate în 2014.

Doctorul Mihai Lucan a negat de nenumărate ori aceste acuzaţii. Întrebat într-o conferinţă despre suspiciunile legate de transplantul făcut lui Alexandru Arşinel, care a stat pe lista de aşteptare doar trei zile, medicul a spus că sunt suspiciuni.

"Este trafic de organe că unii presupun că au intrat pe listă înaintea altora? Nici vorbă! Dacă suntem vinovaţi, împuşcaţi-ne!" – medic chirurg Mihai Lucan.

Experții Ministerului Sănătății au constatat că la Institut legea a fost încălcată repetat. În fișe nu erau trecute informații vitale, precum cele despre numărul rinichilor transplantați și nici codurile pentru fiecare act de donare. Revoltător e că în institut s-au făcut 21 de transplanturi de pancreas ilegal. Spitalul nu avea structuri aprobate de Ministerul Sănătăţii pentru o astfel de activitate.

"Am sistat momentan activitatea de transplant de pancreas pentru că trebuie să ne obţinem toate avizele" – manager Institutul de Urologie și transplant renal Cluj, Silviu Moga.

Raportul mai arată că unii angajati erau plătiți ilegal pentru activităţi care nu s-au desfăşurat. Inclusiv managerul de la acea vreme exercita funcţia fără să existe un ordin în acest sens de la Ministerul Sănătăţii.

Raportul scoate la iveală şI neregulile dintre institut şi firma fiului doctorului Lucan, SC LUKMED SRL.  De exemplu, pentru un pacient internat în institut mai bine de o lună, LUKMED a plătit mai puţin de 20 de lei pe zi. Asta deşi spitalul avea un tarif pentru o zi de spitalizare pentru aparţinători de 56 de lei!

"Cred că este doar vârful icebergului, n-aș spune că se fură ca în codru. Se fură, iată, ca în oraș, în văzul lumii" – Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății.

Actuala conducere susţine că datoriile au scăzut în ultimele luni cu aproape 200.000 de lei.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 10°C
IASI 3°C 8°C
CLUJ 5°C 6°C
CONSTANTA 11°C 16°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI