Nereguli la aproape jumătate dintre băncile din România. ANPC a amendat 15 bănci pentru publicitate înșelătoare

Autoritatea Națională Pentru Protecția Consumatorului a amendat cu jumătate de milion de lei cele mai mari bănci de la noi! Cele 15 bănci au fost găsite vinovate pentru că nu și-au informat corect clienții în privința costurilor pe care creditele acordate le presupun.

23 Octombrie 2017, 14:16 (actualizat 23 Octombrie 2017, 20:30) Știrile TVR |
15 bănci amendate pentru neglijență
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Aproape jumătate dintre dintre băncile din România au fost găsite în neregulă, în timpul unui control care a avut loc în luna septembrie și începutul lunii octombrie și care a avizat modul în care își fac publicitate. Pe lista ANPC sunt și nume mari de bănci din România.

Una dintre situațiile frecvente găsite la bănci a fost nespecificarea în ofertele publicitare a unui exemplu reprezentativ de rată a dobânzii, astfel încât oamenii să își dea seama cam cât ar avea de plată dacă s-ar împrumuta și dacă veniturile lor le permit această plată lunară.

Altă situație se referă la promiterea unor avantaje care de fapt nu existau sau care erau oricum stabilite prin lege, de exemplu un comision zero pentru rambursare anticipată. Una dintre bănci nu specifica nici durata contractului, nici dobânda anuală și nici suma totală pe care împrumutatul trebuia să o restituie.

Pe lângă aceste informații care lipseau sau erau incomplete, unele dintre bănci rețineau sume necuvenite. O bancă aplica un comision de administrare pentru întreaga valoare a împrumutului, iar o alta specifica în ofertele publicitare tarife care erau diferite de cele din contractele încheiate cu clienții.

În urma acestor nereguli găsite s-au aplicat amenzi de 500. 000 de lei și în plus, băncile au fost obligate să restituie sumele încasate fără temei legal, să modifice contractele deja încheiate și să scoată acele campanii de publicitate înșelătoare.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 26°C 29°C
IASI 23°C 28°C
CLUJ 23°C 26°C
CONSTANTA 18°C 19°C
CRAIOVA 24°C 30°C
BRASOV 23°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI