Nereguli grave la Aeroportul Otopeni: piste nereparate, deși erau bani alocați, angajați care au venit la muncă doar 58 de minute / an

Vii la serviciu o oră pe an, dar eşti plătit cu zeci de mii de lei! Pare un job de vis, dar este numai una dintre neregulile descoperite de Corpul de Control al Premierului, la Aeroportul Otopeni. Pistele sunt într-o stare deplorabilă, investiţiile lipsesc, iar contractele se semnează "pe ochi frumoşi". Și asta în timp ce traficul pe aeroport creşte de la o zi la alta. Concluziile au fost trimise la Direcţia Naţională Anticorupţie. Cazul a fost preluat, de procurori.

07 Februarie 2018, 09:27 (actualizat 07 Februarie 2018, 21:41) |
Nereguli la Aeroportul Otopeni
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

A fost verificată perioada cuprinsă între ianuarie 2013 și octombrie 2017.

Sunt semnalate foarte multe nereguli, mai ales la pistele de rulare. Este menționat în raport că în perioada 2013 - 2015 nu a fost realizată nicio investiție în infrastructura aeroportuară. Practic, nu s-au făcut reparații capitale pentru pistele aeroportului, deși au fost alocați foarte mulți bani pentru acest lucru - undeva la peste 200 de milioane de lei pe an.

De altfel, nici investițiile plănuite nu au fost respectate. Au fost realizate sub 1% din aceste investiții.

Din cele două piste ale Aeroportului Otopeni, una nu oferă condiții eficiente de aterizare și decolare în timp ce cealaltă poate fi folosită doar pe 60 la sută din lungime, spune raportul. Ele așteaptă modernizarea de mai mulți ani, însă aceasta nu a venit, deși au fost alocați peste 200 de milioane de lei în fiecare an pentru reparații capitale

În aceste condiţii, pistele s-au umplut de gropi şI fisuri care afectează traficul din ce în ce mai intens.

"După ce aterizează sau decolează o aeronavă foarte grea e nevoie un control, pentru că se poate exfolia suprafața pistei și prezintă un pericol foarte mare pentru aeronavele care urmează să decoleze sau aterizeze. Și noi avem familii acasă, ne simțim în nesiguranță" - Sorin Cuzuban - controlor de trafic aerian.

Până şI piloţii cu experienţă îşi iau măsuri suplimentare de precauţie, ca să aducă pasagerii în siguranţă la sol.

"Pentru pista 08 stânga, lipsește partea de ghidaj electronic al apropierii și din aceasta cauză apropierea este mult mai dificilă și toți piloții trebuie să facă un efort suplimentar pentru a veni la aterizare. Este destul de grav, deoarece pierdem timp, trebuie să folosim mereu pista cea lungă" - Șerban Ionescu – pilot.

Sorin Stoicescu, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei, recunoaşte că reparaţiile şi modernizările au fost neglijate în mod intenţionat.

"E bătălia pe cine să facă. Licitaţii, minuni. Aveam planificată pista nr. 2 de făcut în 2016. Am vrut să o fac în 2015, dar din cauza Ministerului Transporturilor eu nu am izbutit să repar atunci pista 2" - Sorin Stoicescu - fost președinte al CA Aeroport Otopeni.

Când vine vorba despre motivele pentru care numele său apare în raport, însă...

"E un raport făcut la ordin, la aiureală aşa ..." - Sorin Stoicescu - fost președinte al CA Aeroport Otopeni

Raportul Corpului de Control mai arată că multe dintre angajările din ultimii ani la Compania care administrează aeroporturile din Bucureşti au fost doar pe hârtie.

Cristina Elena Neamţu, de exemplu, a trecut pe la birou doar 50 de minute în cele nouă luni în care a fost angajată.

Pentru asta a primit câteva zeci de mii de lei, bani de chirie şI maşină de serviciu. Coincidenţă sau nu, acelaşi nume apare şi în dosarul Fraudă La Referendum, în care este implicat Liviu Dragnea.

Alţi angajaţi au plecat la cursuri în Monte Carlo, Kuala Lumpur, Australia sau Noua Zeelandă, cu cheltuieli de zeci de mii de lei de persoană.

Raportul a fost deja trimis către Direcţia Naţională Anticorupţie, iar neregulile sunt anchetate de procurori.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 19°C
IASI 13°C 19°C
CLUJ 13°C 15°C
CONSTANTA 15°C 15°C
CRAIOVA 16°C 17°C
BRASOV 13°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI