EXCLUSIVITATE

Nepoata lui Neagu Djuvara a vorbit despre ultimele clipe ale marelui om de cultură. Istoricul a murit cu o declarație de dragoste pe buze

Neagu Djuvara va fi înmormântat duminică, la Cimitirul Bellu din Capitală. Istoricul și scriitorul căruia i-am sărbătorit centenarul a fost răpus de o pneumonie și a murit joi, la spital. Ultimele lui cuvinte au fost "Vă iubesc". Ne lasă o seamă de cărți, interviurile, arta de a povesti despre orice într-o limbă română de un farmec greu de egal. Nepoata lui, Sandra Popovici, a venit la TVR și a vorbit în exclusivitate despre ultimele clipe ale marelui om de cultură.

 

26 Ianuarie 2018, 11:02 (actualizat 26 Ianuarie 2018, 15:20) |
Nepoata lui Neagu Djuvara: A murit împăcat
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Neagu Djuvara și-a dorit să moară pe un vapor dar să fie înmormântat în România. Nepoata lui ne-a mărturisit că istoricul a murit cu o declarație de dragoste pe buze.

"A murit la spital la 1.30, după-amiază, și am fost cu el. A spus: Vă iubesc! A fost super, super clar și sufletește și intelectual până la ora 1.30. Era la fel ca la 30 de ani, cald, șarmant, a vorbit, a spus exact ce vrea pentru generațiile viitoare. Cred că era în pace cu lumea."

Funcționar în Ministerul de Extrene, în 1944, Neagu Djuvara a avut un rol important în actul de la 23 August.

A fost trimisul Regelui Mihai în negocierile cu aliații. În decembrie când a aflat că Majestatea Sa a murit, Neagu Djuvara a plâns.

Fiica Regelui Mihai a primit cu tristețe vestea morții lui Neagu Djuvara și a transmis condoleanțe familiei.

Georgeta Filitti l-a cunoscut pe Neagu Djuvara la câteva zile după Revoluția din 1989.

A fost printre primi exilați care a revenit în țară, după 45 de ani de pribegie.

I-a cerut Georgetei Filitti să-l ajute să le vorbească românilor.

După 1990, Adrian Cioroianu a făcut parte din prima promoție care l-a avut profesor pe Neagu Djuvara la Facultatea de Istorie.  Preda cursuri de teorie a elitelor.

Când s-a întors în România lui Ion Iliescu, a dat o lecție frumoasă de toleranță celor care îl luaseră în vizor. S-a împrietenit cu securistul pus să-l urmărească.

Rădăcinile marelui istoric vin de la Basarab I, Vlad Țepeș și Radu cel Frumos.

Invidiat și contrazis de mulți dintre istoricii români, Neagu Djuvara va rămâne mereu în sufletele românilor ca unul dintre cei mai șarmanți boieri ai istoriei României.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 16°C
IASI 15°C 17°C
CLUJ 12°C 12°C
CONSTANTA 13°C 14°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 12°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI