Nemulțumiri înainte de aprobarea în guvern a bugetului pe 2023. Buget-record propus pentru Ministerul Apărării, mai puțini bani pentru Energie, Sănătate și Justiție

7 decembrie 2022, 18:52

38 de miliarde de lei este bugetul record propus pentru Ministerul Apărării. Cu 13 miliarde în plus față de acest an. Mai mulți bani primesc și serviciile secrete, în special pentru a contracara amenințările hibrid duse în paralel cu războiul din Ucraina. Cresc și bugetele altor ministere precum cel al Educației și al Transporturilor. Dar vor fi mai puțini bani la Energie, Sănătate și Justiție.

Radu Ciobanu, profesor de economie, ASE:  „Pare un buget puțin mai prudent față de ce am avut în 2022. Vedem 2,8% creștere economică pe care este fundamentat bugetul 2023. Dar dacă ne uităm în comparație cu prognoza de toamnă a Uniunii  Europene suntem ceva peste, unde era doar 1,8%. Așa că poate puțin suntem optimiști când vine vorba de creșterea economică pe care o vom înregistra anul viitor.”

Guvernul mizează în 2023 pe o creștere economică mai mica decât anul acesta. În consecință, și cheltuielile vor fi mai mici.

Dar au apărut deja nemulțumiri: sindicaliștii reclamă că veniturile unor categorii de bugetari nu vor crește, așa cum prevede Legea Salarizării Unitare.

Minel Ivașcu, vicepreședinte BNS: „Și pentru anul 2023 există categorii de salariați bugetari discriminați, cum sunt polițiștii din penitenciare, care ar fi trebuit să beneficieze de niste creșteri de salarii care  să recupereze din ceea ce prevede legea, termenele de implementare a acelor prevederi. Nu se întâmplă nici anul aceasta.”

Și Patronatele au obiecții.

Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii: „Un lucru pe care nu l-am sesizat deloc în acest buget e reprezentat de programele pentru un domeniu strategic în opinia noastră, domeniul energiei. Nu am văzut asumarea unor programe care să ajute atât consumatorii casnici cât şi întreprinderile mici şi mijlocii să devină mai independente, să producă propria energie şi am vrea să vedem o abordare publică în acest sens.”

Primii care amenință cu proteste sunt studenții.

Principala nemulțumire a sindicatelor și patronatelor este că viitorul buget a fost prea puțin discutat cu partenerii sociali.

Ministerul Finanțelor a publicat proiectele marți seara și ar urma fie adoptate de Guvern în ședința de joi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă