Nellie Bly, jurnalista care a făcut ocolul Pământului în 72 de zile și s-a internat sub acoperire într-un spital de nebuni

14 noiembrie 2019, 10:00

Personajul zilei este o doamnă mai puțin cunoscută. Se numește Nellie Bly și a fost o jurnalistă americană în cea de-a doua jumătate a secolului XIX. Deja ideea în sine de a fi femeie ziarist în acele vremuri era o bizarerie.

Gândiți-vă că Nellie Bly scria despre fenomene sociale ori politice, dar nu avea drept de vot.

Ideea e ca doamna, tânără și se pare frumoasă nu s-a mulțumit cu jurnalismul comun. S-a implicat în proiecte de o anvergură reportericească deosebită dintre care doua au devenit celebre.

Ocolul pământului în 80 de zile, și internarea sub acoperire într-un ospiciu. Lucra la New York World și la un moment dat i-a propus șefului un subiect.

Sa încerce să facă ocolul pământului întocmai ca în cartea lui Jules Verne, foarte la modă, care apăruse de curând.

Ceea ce s-a și întâmplat, doar ca Nellie l-a făcut in 72 de zile, bătându-l cu 8 zile pe personajul lui Verne. Cea de-a doua aventură jurnalistică a fost și mai dură.

S-a prefăcut nebună și a fost internată în ospiciul de pe Blackwell Island (primul spital de boli mintale din america) unde se zvonea ca pacienții sunt tratați cu extremă brutalitate.

Timp de 10 zile a fost legată cu funii, electrocutată, bătută și trezită dimineața cu găleata de apă rece.

Reportajul ei și cartea ulterioara au schimbat total lucrurile. Autoritățile au fost nevoite sa ia măsuri, iar Nellie Bly a devenit celebră.

S-a măritat cu un industriaș milionar și bătrân, cu 40 de ani mai in vârstă, care a lăsat-o văduvă după doar 6 ani.

Povestea ei e lungă și la fel de interesantă ca întreaga ei viața, dar noi nu mai avem timp.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite