Se ştie că Belgia este celebră pentru berea sa, care se exportă în toată lumea. Însă micul regat se mai mândreşte cu ceva de mare succes: personajul Tintin. Desenate de artistul Herge, în anii ‘20 din secolul trecut, albumele Tintin se vând în milioane de exemplare şi azi, iar belgienii îl iubesc cu religiozitate pe neînfricatul reporter. Un reportaj în exclusivitate de Lucian Pîrvoiu.
Tintin este o poveste de succes, care a pornit de la Georges Remi, un pasionat de desen, care în adolescenţă şi-a publicat primele schiţe într-o revistă a cercetaşilor belgieni.
Pseudonimul Herge s-a născut pornind de la iniţialele numelui sau, R şi G, care aveau să dea naştere unei legende: Tintin.
Tintin ajunge în toate punctele fierbinţi ale planetei, în cele mai exotice locuri şi îi cucereşte cu aventurile sale pe belgieni.
Belgienii au dezvoltat o adevărată religie pentru benzile desenate şi, ca atare, există şi un templu al acestei relgii la Louvain la Neuve: un muzeu deschis în anii 2000, la iniţiativa văduvei creatorului personajului Tintin, desenatorul Herge.
Cum Tintin a devenit în timp un fenomen mondial, cu milioane de albume traduse în toate limbile pământului, muzeul, dedicat creatorului lui Tintin, Herge, este la mare căutare.
Înainte de moartea sa, Herge a spus că Tintin va muri odată cu el, astfel că nu au mai apărut albume noi.
Legenda însă continuă, cu filme precum cel regizat de Steven Spielberg, "Aventurile lui Tintin", sau reeditări de albume.