Turcia suspendă negocierile cu Suedia și Finlanda privind aderarea la NATO

27 ianuarie 2023, 07:44

La începutul săptămânii, președintele turc Regep Erdogan a spus că Suedia nu ar trebui să se aștepte la sprijinul țării sale pentru aderarea la NATO, după ce în fața ambasadei Turciei din Stockholm a fost ars Coranul. Vizita ministrului suedez al apărării a fost anulată imediat, iar acum, și întâlnirea trilaterală cu Suedia și Finlanda.

Mevlüt Çavuşoğlu, ministrul turc de externe: În actualul context nu are nici un sens să ne mai întâlnim.

Ulf Kristersson, premierul suedez: Noi facem un apel la calm, la reţinere, la calm în acest proces pentru a ne putea întoarce la dialog, Suedia, Finlanda şi Turcia despre aderarea ţărilor noastre la NATO.

Turcia înclină să discute separat candidatura Finlandei față de care nu ar avea prea multe obiecții. În ce privește Suedia, însă, Ankara acuzza că gazduieste militanții kurzi. PKK este pe lista grupărilor teroriste în Turcia, Suedia, SUA și Europa.

Însă faptul că guvernul de la Stokcholm a refuzat extrădarea unui ziarist, presupus activist gullenist și că a permis unui extremist să organizeze protestul de la sfârșitul săptămnii în timpul căruia a fost ars Coranul, au făcut ca negocierile să fie suspendate pe termen nelimitat.

Analiștii cred că procesul ar putea fi reluat după luna mai când vor fi alegeri în Turcia. Sunt multe voci care spun că președintele Erdogan se folosește de acest impas pentru a deturna atenția turcilor de la costurile vieții din ce în ce mai ridicate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Podul Galata / Platforma X, Anadolu

Zeci de mii de oameni s-au adunat pe Podul Galata din Istanbul

Un mort şi sute de persoane evacuate în urma viiturilor din Antalya