Negocierile pentru Brexit dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană au fost lansate, oficial, la Bruxelles

19 iunie 2017, 14:53

Părţile au la dispoziţie 2 ani ca să ajungă la un acord. În spatele zâmbetelor de protocol se ascund probleme complicate, iar la prima întâlnire se stabilesc priorităţile şi calendarul exact al negocierilor.

Negociator pentru Brexit din partea UE, Michel Barnier: „Obiectivul nostru e clar. Vrem mai întâi să abordăm incertitudinile legate de Brexit. În primul rând pentru cetăţeni, dar şi pentru beneficiarii politicilor europene şi pentru impactul asupra frontierelor, în particular cu Irlanda”.

Britanicul David Davies, recent reconfirmat ca ministru pentru Brexit, speră într-un parteneriat special, întrucât valorile care apropie părţile sunt mai numeroase decât cele care le separă.

Ministru pentru Brexit din partea Marii Britanii, David Davis: “Începem aceste negocieri pe un ton pozitiv şi constructiv, hotărâţi să construim un parteneriat puternic şi special cu aliaţii şi prietenii noştri din UE„.

România are interesele reprezentate în grupul celor 27, iar vizita preşedintelui Klaus Iohannis la Berlin a fost un moment de vizibilitate în privinţa modului în care Bucureştiul vede desfăşurarea negocierilor.

Preşedintele României, Klaus Iohannis: „Am căzut de acord şi am comunicat acest lucru şi autorităţilor britanice, că ne dorim o abordare secvenţială. Mai întâi, să avem o retragere ordonată din UE şi apoi să stabilim bazele relaţiei viitoare„.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel: “Este vorba, de asemenea, de a ne reprezenta interesele proprii şi de a progresa spre un acord bun. Dar este încă prea devreme pentru a specula cu privire la detalii”.

Londra porneşte în aceste negocieri de pe o poziţie slăbită după un rezultat neconvingător obţinut de conservatorii premierului May în alegeri.

Temele centrale vizează drepturile cetăţenilor Uniunii din Regat şi ale britanicilor din UE, factura Brexit şi raporturile economice.

Chestiunea prioritară a ‘drepturilor cetăţenilor’ va fi abordată de premierul britanic, Theresa May, la summit-ul european de la Bruxelles.

Negocierile se vor desfăşura în sesiuni organizate lunar, între 17 iulie şi 9 octombrie, potrivit primelor date stabilite, în limbile franceză şi engleză.

Dacă totul merge bine, Brexit-ul se va încheia în timpul preşedinţiei României la UE. Dacă vor fi întârzieri, atunci etapele vor fi convenite, prin consens, de cei 27 sau Marea Britanie va divorţa fără niciun acord.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite