S-a încheiat prima rundă de negocieri între Ucraina şi Rusia. Delegațiile se întorc în țările lor pentru consultări înainte de runda a doua

28 februarie 2022, 01:32

Oficialii din Rusia şi Ucraina au încheiat luni discuţiile de pace şi se vor întoarce în capitalele lor pentru consultări suplimentare înainte de o a doua rundă de negocieri, a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, citat de agenţia de presă RIA.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunțat luni, într-o convorbire cu omologul său francez Emmanuel Macron, care sunt  condițiile Rusiei pentru soluționarea problemei din Ucraina: respectarea intereselor legitime ale Rusiei în domeniul securității, recunoașterea suveranității Rusiei asupra Peninsulei Crimeea, așa numita demilitarizare și denazificare a Ucrainei și asigurarea unui statut de neutralitate a Ucrainei.

ACTUALIZARE 19.37 Discuțiile dintre Ucraina și Rusia care au avut loc astăzi au fost „foarte dificile”, a transmis pe Twitter  consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak, care a arătat că partea rusă este extrem de determinată.

ACTUALIZARE 18.29 Discuțiile dintre oficialii ruși și ucraineni s-au încheiat la granița cu Belarus, a declarat agenția de presă de stat rusă TASS, citată de CNN și The Guardian.  Agenția de presă Ria care citează un oficial ucrainean transmite că ambele părți se vor întoarce în capitalele lor pentru consultări ulterioare, înainte de a participa la a doua rundă de discuții.

ACTUALIZARE 17.53 Negocierile  dintre Rusia şi Ucraina au fost reluate după o pauză, potrivit DPA. Agenţia de stat belarusă Belta a relatat că delegaţiile nu au părăsit încă locul de negociere din regiunea de graniţă dintre Ucraina şi Belarus. Iniţial, a existat o confuzie în legătură cu un mesaj al parlamentului ucrainean pe canalul de ştiri Telegram, care anunţa încheierea negocierilor.

Delegaţiile din cele două ţări s-au întâlnit la prânz, după o întârziere considerabilă. Ministrul belarus de externe, Vladimir Makey, a deschis negocierile, au arătat înregistrările video din mass-media de stat belarusă.

ACTUALIZARE 17.03 Negocierile au fost întrerupte și fiecare delegație se consultă cu autoritățile din propria țară.

ACTUALIZARE 16.34 Imagini de la negocierile din Belarus.

ACTUALIZARE 15.19: Casa Albă urmărește îndeaproape negocierile din Belarus și este pregătită să impună mai multe sancțiuni asupra țării pe fondul informațiilor potrivit cărora forțele belaruse s-ar putea alătura Rusiei în invadarea Ucrainei, a declarat un înalt oficial al administrației Biden, citat de CNN.

„Urmărim aceste evenimente cu mare atenție. Am spus că, în măsura în care Belarus continuă să ajute și să susțină agresiunea Rusiei în Ucraina, se va confrunta și cu consecințe. Am implementat deja unele dintre aceste măsuri. Aceste costuri vor continua să crească”, a spus oficialul.

ACTUALIZARE 13.30: Ministrul de Externe al Belarus Vladimir Makei a salutat luni delegațiile din Ucraina și Rusia venite la discuții, arătând că toată lumea ar trebui să se simtă „pe deplin în siguranță”.

„Dragi prieteni, președintele Belarusului mi-a cerut să vă urez bun venit și să vă ofer totul pentru munca dumneavoastră, așa cum sa convenit cu președintele Zelensky și președintele Putin. S-ar putea să te simți complet în siguranță aici. Aceasta este datoria noastră sfântă”, a spus Makei.

„Președintele Lukașenko speră sincer că, în timpul discuțiilor de astăzi, va fi posibil să se găsească soluții la toate întrebările acestei crize. Toți belarușii se roagă pentru asta. Orice propuneri, în ceea ce privește organizarea întâlnirii de astăzi, vor fi luate în considerare și îndeplinite în mod absolut”, a adăugat el. „Așteptăm cu nerăbdare rezultatele.” Locația exactă a discuțiilor dintre Rusia și Ucraina de luni a fost ținută secretă din motive de securitate.

Discuțiile au loc în Belarus, dar singura locație care a fost anunțată este că se află pe malul râului Pripyat din regiunea Gomel din Belarus.

ACTUALIZARE 12.20: Negocierile au început între cele două delegații, anunță Nexta. În mediul online au apărut deja primele fotografii de la discuții. Delegația Ucrainei este formată din mai mulți oficiali de rang înalt, dar nu și președintele Ucrainei Volodimir Zelenski. Înaintea întâlnirii președintele a cerut „încetarea imediată a focului și retragerea trupelor ruse”.

 

Delegaţia ucraineană este formată din David Arakhamia – preşedintele fracţiunii Servitorul Poporului, Oleksiy Reznikov – ministrul Apărării din Ucraina, Mihail Podolyak – consilier şef al biroului preşedintelui, Andriy Kostin – prim-adjunctul şefului delegaţiei ucrainene la Grupul de contact trilateral, Rustem Umerov – ajunctul Poporului şi Mykola Tochitsky – viceministrul Afacerilor Externe al Ucrainei.

ACTUALIZARE 10:50 Delegația ucraineană a ajuns la graniță pentru discuții de pace. Delegația este condusă de ministrul Apărării Oleksii Reznikov și de deputatul David Arakhamia, liderul partidului lui Zelensky, transmite The Kyiv Independent.

ACTUALIZARE: 10.45. Rusia este interesată să ajungă la un acord care să fie în interesul ambelor părţi la negocierile cu Ucraina, a declarat luni negociatorul rus Vladimir Medinski, în timp ce oficiali se pregătesc să se întâlnească la frontiera ucraineano-belarusă, transmite Reuters.

ACTUALIZARE 9.45: Delegațiile din Ucraina şi din Rusia se vor așeza la masa negocierilor începând cu ora 11.00, scrie Nexta pe Twitter. Anterior potrivit contului Ukraine & Russia Live Update de pe Twitter, delegaţia ucraineană ar fi ajuns în Belarus.

 

ACTUALIZARE 9.00: Ministerul de Externe din Belarus a publicat o fotografie cu locul negocierilor de astăzi între Rusia și Ucraina.

„În Belarus, totul este pregătit pentru a găzdui negocierile Rusia-Ucraina. Așteptăm sosirea delegațiilor”, anunţă ministerul într-un tweet publicat în jurul orei 9.00, ora locală.

„Nu este o amânare, întâlnirea va avea loc dimineaţă din cauza unei probleme logistice de partea ucraineană”, a spus o sursă citată de agenţia rusă de presă TASS.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean, Serghei Nikiforov, a declarat duminică pentru portalul nv.ua că, din cauza măsurilor logistice complexe şi a necesităţii de a garanta siguranţa delegaţiei ucrainene, va mai dura câteva ore pentru ca aceasta să ajungă la locul întâlnirii.

Ambele țări au anunţat duminică că vor negocia în Belarus, un aliat ferm al Moscovei.

Ucraina a informat că va face acest lucru necondiţionat, la punctul de control Aleksandrovka (Belarus)-Vilcea (Ucraina), iar Minskul va fi responsabil pentru siguranţa delegaţiei ucrainene.

Preşedintele Ucrainei a explicat că a fost de acord cu această întâlnire „pentru ca ulterior niciun cetăţean al Ucrainei să nu aibă nici cea mai mică îndoială că eu, în calitate de preşedinte, nu am încercat să opresc războiul când totuşi exista o şansă, fie ea şi mică„.

Anterior, Kievul a refuzat să se întâlnească cu delegaţia rusă la Minsk, din cauza implicării Belarusului în războiul împotriva Ucrainei.

Am putea vorbi la Minsk dacă nu ar exista acţiuni agresive de pe teritoriul său, dar acum spunem nu Minskului. Alte oraşe pot găzdui (negocierile)” şi-a explicat Zelenski decizia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite