Negocierile din Antalia dintre Ucraina şi Rusia s-au încheiat. Lavrov neagă bombardamentele asupra civililor. Kuleba spune că discuţiile nu au progresat

10 martie 2022, 10:51

ACTUALIZARE 12.20: Cele mai importante declaraţii ale lui Lavrov:

  • Toți cei care trimit arme în Ucraine sunt responsabili pentru ce se întâmplă în Ucraina, inclusiv cei care trimit mercenari
  • Nu e prima oară când vedem cuvinte patetice despre presupuse ”atrocități” ale armatei ruse. Noi am prezentat la ONU dovezi că acea maternitate fusese capturată de armata ucraineană, înăuntru nu era nici o mamă și nici un copil. Am prezentat aceste dovezi acum trei zile.
  • Trebuie să prezentați și cealaltă parte a poveștii. Cât despre economie, avem grijă de asta, președintele și guvernul au grijă de economie.
  • Ucraina a fost transformată într-o națiune anti-rusă.
  • Vedem multă manipulare în Ucraina, vestul transformă Ucraina într-un experiment anti-rusesc. NATO a început să construiască baze anti-ruse în Marea Neagră, SUA construiesc în Ucraina în secret arme biologice și chimice împotriva Rusiei. Dar de când NATO definește care sunt interesele Rusiei? Noi am prezentat planurile noastre legate de Ucraina, am spus că nu vrem ca Ucraina să intre în NATO, nu vrem ca Ucraina să fie condusă de naziști. Vrem ca Ucraina să fie neutră
  • Nu avem iluzii legate de Vest. Vestul își trădează propriile valori. Unde ați mai văzut proprietatea privată violată decât în Vest?
  • Ne vom descurca cu toate aceste probleme
  • Președintele Putin nu a refuzat niciodată întâlniri față în față, dar ele trebuie organizate când există valoare adăugată. Am înțeles că partea ucraineană a simulat nevoia unei întâlniri doar pentru imagine, pentru obiective de PR. Pentru o întâlnire a președinților Putin și Zelensky e nevoie de multe pregătiri, așteptăm răspunsul colegilor ucraineni la cererile noastre.
  • Suntem îngrijorați de informațiile că Pentagonul a înființat zeci de laboratoare chimice și biologice în Ucraina, violând convenția privind armele chimice. Așteptăm răspunsul Pentagonului. Aceste experimente nu erau pașnice, creau arme chimice.
  • Am discutat despre chestiunile umanitare, despre stabilirea de coridoare umanitare
  • Suntem deschiși să punem capăt situației. Delegația ucraineană nu ar trebui să folosească aceste negocieri pentru a devaloriza adevăratele negocieri care se poartă pe teritoriul rusesc cu ajutorul lui Aleksandr Lukasenko.
  • Întâlnirea de azi arată că nu există alternativă la această criză, am explicat ce măsuri sunt luate de armata rusă pentru a ușura soarta civililor care s-au găsit prinși în acest conflict. Oficialii noștri au venit cu mai multe informații, de mai multe ori pe zi și am informat cu privire la inițiativa rusă de a stabili coridoare și intervalele orare.
  • Încercăm să facem în așa fel încât să găsim cele mai eficiente rute. Partea rusă a propus o soluție concretă a documentelor legale, iar delegația ucraineană a primit aceste idei despre care spuneau că vor vorbi la Kiev și vor veni cu răspunsuri clare. Vrem să continuăm aceste discuții pe teritoriul Belarusului.
  • Vedem cât de periculos acționează europenii care furnizează armament letal Ucrainei, încălcând principiile lor.
  • Noi nu am atacat Ucraina, nu pregătim atac asupra altor țări
  • Pentagonul a făcut multe lucruri rele, a folosit banii din taxe pentru a realiza arme biologice în Ucraina și în alte țări europene. Ucrainenii au realizat aceste activități în secret, deși ele sunt interzise.

ACTUALIZARE 12.11: Întâlnirea dintre cei doi miniştri de externe s-a încheiat. Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a negat la conferința de presă de după discuții . El a susținu că maternitatea fusese transformată într-o bază militară, de unde se trăgea împotriva soldaților ruși.

ACTUALIZARE 12.10: Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a regretat joi absenţa unui progres, la discuţiile avute cu omologul său rus Serghei Lavrov în Antalia (Turcia), în privinţa unei încetări a focului în Ucraina, relatează France Presse şi Reuters.

„Am evocat o încetare a focului, dar nu s-a realizat niciun progres în acest sens”, a declarat Kuleba în faţa presei.

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a declarat la o conferință de presă după ultima rundă de discuții între Ucraina și Rusia. Kuleba spune că cele două părți au convenit să continue eforturile de a căuta o soluție la problemele umanitare şi că ar fi gata să se reîntâlnească „în acest format dacă există perspective pentru o discuție substanțială și căutarea de soluții”.

El a adăugat că atunci când doi miniștri de externe se întâlnesc, au mandatul de a negocia probleme de pace și securitate.

„Sunt gata să continui acest angajament cu scopul de a pune capăt războiului din Ucraina, de a opri suferința civililor ucraineni și de a elibera teritoriile noastre de forța de ocupație rusă”, a spus Kuleba.

ACTUALIZARE 10.45: Cei doi miniştri de externe s-au aşezat la aceeaşi masă pentru cea dea patra rundă de negocieri.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi omologul său ucrainean Dmitro Kuleba au sosit în Turcia, la o primă întâlnire, joi, la acest nivel, de la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, relatează AFP.

Negocierile de până acum între Kiev şi Moscova au condus la mai multe armistiţii locale şi la deschiderea unor culoare umanitare în vederea evacuării civililor, însă Rusia a fost acuzată de încălcarea acestor acorduri.

Kuleba a anunţat într-o înregistrare video, postată pe Facebook, că are aşteptări ”limitate”, deoarece Rusia îşi continuă campania bombardamentelor brutale şi asedierea marilor oraşe. El a declarat că succesul negocierilor depinde de ”instrucţiunile şi directivele date lui Lavrov de Kremlin”.

”N-am speranţe mari de la ei, dar vom încerca să obţinem maximul” de la aceste negocieri, printr-o pregătire eficientă, a declaart el.

Aceste negocieri ilustrează eforturile preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a juca un rol de mediator, de la începutul crizei, notează AFP, preliuată de news.ro., ”Acţionăm pentru a împiedica această criză să se transforme în tragedie”, a declarat miercuri Erdogan.

”Sper ca întâlnirea între miniştri să deschidă calea unui armistţiu permanent”, adăuga el. Miniştrilor rus şi ucrainean de Externe li se alătură şi ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu. Turcia, un stat membreu NATO vrea să menţină relaţii solide cu ambele părţi, în pofida războiului dintre ele.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite