Negocieri politice privind migranții de la granița UE. Turcia recomandă Greciei să deschidă frontierele

9 martie 2020, 19:10

Autoritățile elene au blocat în ultimele ore peste 1600 de treceri ilegale a frontierei de către migranții masați la granița cu Turcia. Se desfășoară și operațiuni de întărire a graniței. Două persoane au fost arestate. Se constată un calm relativ în regiune, în contextul în care președintele Turciei are întâlniri la cel mai înalt nivel la Bruxelles.

El le-a spus migranților acum 10 zile că granița Turciei cu UE este deschisă, ceea ce a provocat tensiune maximă la frontiera cu Grecia, iar Bulgaria a intrat în stare de alertă.

Înaintea întâlnirilor de la Bruxelles, liderul turc a avut o sugestie pentru Grecia: „Grecia, de ce nu deschizi frontierele şi să-i laşi să se deplaseze spre alte ţări şi să scapi de această povară?”

URSULA VON DER LEYEN, președinta Comisiei Europene: „Preşedintele Turciei a fost cel care a spus că frontierele sunt deschise. Nu sunt deschise. Nu au fost şi nu sunt deschise.”

Găsirea unei soluții la această situație necesită eliminarea presiunii asupra frontierei, a precizat Ursula von der Leyen. Președinta Comisiei Europene consideră că este nevoie de sprijinirea Turciei și Greciei și de garantarea dreptului la azil. În același timp, ar urma să aibă loc negocieri la nivelul UE pentru identificarea unei soluții umanitare pentru relocarea a 1500 de copii migranți, blocați pe insulele grecești.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite