EDIŢIE SPECIALĂ

Negocieri pentru salarii mai mari în Educaţie. Profesorii vor primi vouchere de vacanţă şi alocaţii de hrană

Veşti bune pentru profesorii debutanţi, care au studii superioare: vor primi cel puţin dublul salariului minim pe economie. Vor avea şi sporuri de performanţă. Astăzi s-au negociat salariile pentru tot personalul din educaţie, aşa cum vor apărea în viitoarea lege a salarizării. Creşterea ar urma să fie şi de 57 la sută în următorii patru ani. Aşa promite ministrul Muncii.

09 Martie 2017, 11:19 (actualizat 09 Martie 2017, 20:27) |
Salarii mai mari în Educație
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

După aproape două ore de discuţii, sindicaliştii din Educaţie au plecat împăcaţi: noua legea a salarizării va conţine şi propunerile lor.

Sindicaliştii au cerut şi ca un profesor debutant cu studii superioare să aibă dublul salariului minim pe economie. Acum, veniturile unui debutant nu depăşesc 1.500 de lei.

Negocierile pe legea salarizarii vor continua cu reprezentanţii instituţiilor culturale, dar şi săptămâna viitoare. Până la finalul lunii martie, textul proiectului va prelua toate propunerile agreate, iar legea ar urma să fie adoptată înainte de 1 iulie.

_______________________________

VIDEO
Negocieri pentru salarii mai mari
La Ministerul Muncii au avut loc, joi, discuţii pentru legea salarizării unitare cu sindicaliştii din Educaţie. Dintre cerinţe amintim doar dublarea salariilor profesorilor cu studii superioare şi acordarea de salarii atractive pentru educatoare şi învăţători, acolo unde este cea mai mare criză de personal.

VIDEO
Lia Olguța Vasilescu, declarații
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat după negocieri că s-a stabilit ca lucrările la această lege să continue şi săptămâna viitoare, cu grupuri separate pentru învăţământul preuniversitar şi cel universitar.

Lia Olguţa Vasilescu a spus însă că s-a convenit asupra lucrurilor principale.

Asupra principiilor generale am convenit, aici nu e niciun fel de problema, doar sunt discuții pe cine ridicăm mai sus față de ceilalți. De exemplu, în Preuniversitar discuția a fost că pedagogul trebuie să fie un pic mai sus față de îngrijitor. Chestiuni de genul acesta care nu ne dau peste cap nici principiile legii nici modul de salarizare sau anvelopa pe care o avem pregătită

Cu privire la salariile bugetarilor, Lia Olguţa Vasilescu, a spus că toţi bugetarii vor avea în sporuri un voucher de vacanţă şi două norme de hrană, dar asta nu ridică probleme pentru că se reduce nivelul de sporuri, adică vor fi 30% pe ordonatori de credite. Ce ne asigurăm noi cu această ocazie, este ca toată lumea va avea o distribuţie corectă a sporurilor.

Marius Ovidiu Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", a declarat înainte de începerea negocierilor la Ministerul Muncii că sindicatele îşi doresc ca salariul debutantului în sistemul de învăţământ preuniversitar cu studii superioare de lungă durată să fie cel puţin dublul salariului minim pe economie, asta dacă ne dorim ca Educaţia să devină un domeniu atractiv din punct de vedere salarial pentru cei care îşi doresc o carieră în mediul didactic. Până la vocaţie trebuie să existe şi acea recompensă din punct de vedere financiar.

O altă cerinţă a sindicatelor este ca salarizarea să nu depindă exclusiv de vechime. Nu este normal să aştepţi 40 de ani ca să poţi obţine un salariu maxim în sistemul de învăţământ. noi am propus ca după 25 de ani să poţi ajunge la un nivel salarial cât mai ridicat cu putinţă, a mai declarat Marius Ovidiu Nistor, preşedintele Federaţia Sindicatelor din Educaţie 'Spiru Haret".

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, miercuri, în debutul şedinţei Executivului, că, potrivit Legii salarizării unitare pe care urmează să o trimită în Parlament în câteva săptămâni, nu vor mai exista clase de salarizare ca până acum, ci vor fi făcute departajări pe funcţii, grade şi gradaţii. Ministrul a spus că în 2018 primii cărora le vor creşte salariile în totalitate sunt cei din sistemul sanitar, ceilalţi bugetari urmând să beneficieze de aceste creşteri gradual, în următorii patru ani.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 18°C
IASI 17°C 18°C
CLUJ 12°C 16°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 16°C
BRASOV 13°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI