Negocieri pentru salarii mai mari. Reprezentanţii sindicaliştilor din Sănătate au discutat cu ministrul Muncii

7 martie 2017, 10:22

Înainte ca sindicaliştii din sănătate să ajungă la Ministerul Muncii, aceştia erau sceptici. În urma negocierii care a durat aproximativ o oră şi jumătate, aceştia au ieşit oarecum mulţumiţi, deoarece spun ei că până în 2021 salariile din sănătate vor creşte, treptat, în medie, cu 56,6%, a transmis corespondentul TVR Dragoş Porojnicu, pentru Telejurnal.

„Vreau să fac această precizare care credeam că este logică şIică s-a înţeles şi se ştie din programul de guvernare. Este pentru următorii patru ani. Vor creşte treptat salariile începând de la 1 ianuarie 2018, până la 1 ianuarie 2021”, a spus ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, după negocierile de marţi cu sindicaliştii din sănătate.

„Am văzut că a fost o discuţie foarte aprinsă între liderii de sindicate. Sunt şi alţii care spun că este o bază corectă. De ce se porneşte la demnitari şi la cei cu indemnizaţii de la salariul mediu pe economie? Din cauza faptului că ceilalţi bugetari pornesc de la salariul minim, dar li se adaugă sporurile şi ajung la salariu mediu, pe când în partea cealaltă, la cei care au indemnizaţii, nu există niciun  spor, nici măcar de vechime. Era logic atunci să pornim de pe acest palier şi să facem astfel calculul. Pentru că altfel ne-am fi trezit în situaţia când primarul e la jumătatea ştatului de plată în primărie, a mai precizat ministrul Muncii.

„Lucrurile merg spre bine. Este o lege peste satisfăcătoare, să îi spunem bună. Sunt sume care, pentru început, ne-au mulţumit, dar sper să nu avem surprize ca data trecută, ca o parte dintre colegii să fie omişi. Nu pot să vă dau sume – procentul este în medie de 56,6% până în 2021. În domeniul sănătăţii, medicii şi asistenţii medicali vor avea această creştere din 2018, apoi ea stagnează şi se aplică numai procentele din sporuri”, a spus Leonard Bărăscu, preşedintele Sanitas.

„Salarizarea din sistemul de asistenţă socială trebuie să fie la un nivel corect, apropiat de ţările UE. Am fost în Danemarca, Germania – un asistent social are acolo 4.500-5.000. Colegi de-ai noştri au plecat acolo –  asistenţi sociali foarte bine pregătiţi”, a spus Gabriel Chifu, preşedintele Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali.

Este a doua zi de negocieri pe legea salarizării unitare la Ministerul Muncii, după ce luni sindicatele din Ordine publică şi Sănătate au discutat cu ministrul Lia Olguţa Vasilescu.

Negocierile continuă joi cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie şi vineri, cu cei din Cultură.

Au sosit la Ministerul Muncii şi sindicaliştii din sănătate. Aceştia ne-au spus că, până în acest moment, reprezentanţii Ministerului nu le-au pus la dispoziţie un draft în ceea ce priveşte legea salarizării şi, prin urmare, nu ştiu în ce direcţie vor merge negocierile, a transmis corespodnetul TVR Dragoş Porojnicu, într-o Ediţie Specială a Ştirilor TVR.

„Dacă cu adevărat dorim să facem ceva, această lege a salarizării trebuie să fie aşa cum a fost prezentată până acum. Nu avem un draft şi nu ştim cum se vor derula astăzi discuţiile. O importanţă deosebită: sporurile. Faptul că nu avem nimic la îndemână nu ştim cu ce vom începe astăzi”, a declarat Leonard Bărăscu, preşedintele Sanitas.

„Scenariul dublării salariilor stârneşte nedumerire în coaliţia de guvernare.”Probabil e o greşeală de comunicare”.Reacţia ministrului Muncii”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă