Negocieri pentru formarea noului guvern. Fiecare partid pune condiţii, în schimbul votului pentru învestitură

12 octombrie 2019, 20:45

Liderul PNL, Ludovic Orban lucrează deja la structura noului guvern și numele celor care să între în cabinet. Ar vrea 15-16 ministere, fără post de vicepremier. Selecția o va face împreună cu șeful statului, pe anumite criterii.

„Trebuie să dăm românilor corectitudine, bun simt, competență, seriozitate, capacitatea de a furniza soluții care să rezolve toate problemele pe care le au românii. Trebuie să le garantăm românilor că nicio decizie nu se va mai lua fără o dezbatere publică”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Considerat un guvern de tranziție, acesta ar trebui să se ocupe de urgențe.

„Soluția – instalarea rapidă a unui guvern, trecut cu bine de prezidențiale, organizare perfectă, trecut cu bine de aprobarea bugetului pentru 2020”, a declarat pre;edintele României, Klaus Iohannis.

La prima rundă de consultări cu șeful statului s-au discutat termenii în care va fi susținut un guvern minoritar PNL.

„Avem câteva priorități – cum ar fi alegerea primarilor în două tururi, secția specială, revenirea pe ordonanță 114, asta punem pe masa discuțiilor. Le-am discutat anterior și PNL e de acord. Nu susținem necondiționat guvernul”, spune preşedintele USR, Dan Barna.

ALDE nu mai vrea la guvernare, dar pune condiții pentru susținerea PNL, unele total opuse celor anunțate de USR, cum ar fi cele legate de Justiție.

„Una dintre ele este legată de menținerea cotei unice de impozitare. Nu vom accepta ca reformele care s-au făcut în domeniul Justiției și care au permis recâștigarea independenței judecătorilor să fie amenințate. Nu vreau să ne reîntoarcem la o republică a procurorilor”, a declarat preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

Înlăturat prin vot de la putere, PSD rămâne cel mai numeros partid din Parlament și pune o condiție.

„Dacă într-adevăr nu vor să taie pensiile și salariile să semneze pactul pentru bunăstarea românilor și atunci le vom acorda credibilitate. Dacă semnează, vom susține”, a declarat astăzi preşedintele PSD, Viorica Dăncilă.

Președintele va desemna premierul cel târziu marți. Liberalii spun că va fi Ludovic Orban, iar în 2 săptămani noul Executiv va fi supus votul Parlamentului.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite