Negocieri pentru formarea guvernului. Ludovic Orban a avut discuții „pozitive” cu grupul minorităților și cu PMP. Tăriceanu: „Nu vom vota un guvern din care să facă parte PMP-ul”

16 octombrie 2019, 12:40

Ludovic Orban are întâlniri cu liderii tuturor partidelor care au semnat și votat moțiunea de cenzură, dar în acest moment, liberalii sunt siguri doar de voturile minorităților naționale. Au nevoie însă de încă 122 de parlamentari pentru a se instala la Palatul Victoria.

Discuțiile cu PMP au fost încurajatoare. Ludovic Orban contează, în principiu, pe încă 18 voturi, dar există o problemă.

Eugen Tomac, președintele PMP: A fost o discuție, subliniez, bună, unde am avut multe puncte de vedere comune. (…) Trebuie să găsim un consens pentru a da țării un guvern„.

Ludovic Orban, prim-ministrul desemnat: „Eu sunt foarte optimist și încrezător, sunt convins că ne-am testat colaborarea cu partenerii în succesul moțiunii de cenzură, numărul parlamentarilor care susțin guvernul a crescut semnificativ față de cele 238 de voturi care au fost înregistrate„.

Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE: Dacă se încearcă orice formulă de a se interveni iarăși cu ordonanțe de urgență în justiție, atunci nu putem acorda sprijinul. (…) Nu vom vota un guvern din care să facă parte PMP-ul„.

Pe de altă parte, USR insistă pentru votul în două tururi la alegerea primarilor, idee agreată și de liberali, în timp ce UDMR declară că nu va sprijini guvernul dacă va avea o astfel de inițiativă.

Între timp, de pe liste apar, dispar și reapar nume de miniștri.

La Dezvoltare revine în cărți Robert Sighiartău. Ministru de Interne ar putea fi Laurențiu Leoreanu. Agricultura ar fi preluată de președintele Pro Agro, Emil Dumitru, iar Lucian Bode păstrează șanse maxime să fie ministrul Transporturilor.

Negocierile cu partidele, dar și cu societatea civilă vor continua.

Ludovic Orban va merge săptămâna viitoare în Parlament cu lista noului cabinet și cu programul de guvernare pentru care cere votul de învestitură.

__________________________

ACTUALIZARE „După discuţia pozitivă pe care am avut-o cu deputaţii din grupul minorităţilor, urmarea căreia liderul grupului a anunţat disponibilitatea de a susţine guvernul, astăzi am avut a doua întâlnire care are un rezultat pozitiv. Am constatat că nu avem divergenţe majore cu PMP. Discuţia de astăzi a fost una pozitivă, în care am stabilit teme importante care trebuie rezolvate de viitoarea guvernare şi o dorinţă de colaborare în continuare”, a declarat Ludovic Orban la Palatul Parlamentului, după ce s-a întâlnit cu delegaţia PMP, citat de Agerpres.

„Există disponibilitatea din partea partenerilor noştri din PMP de a-şi pune la dispoziţia guvernului specialişti, urmează să stabilim care va fi acest nivel de implicare. Vom parcurge prima rundă de negocieri, vom vedea care sunt poziţiile tuturor partenerilor noştri şi la a doua rundă de negocieri vom armoniza toate punctele în care nu ne-am înţeles de la prima rundă de negociere”, a adăugat Orban.

„Sunt convins că ne vom înţelege şi că parlamentarii PMP vor susţine guvernul”, a conchis el.

La rândul său, preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat că decizia privind votul de susţinere la învestirea noului guvern va fi luată în cadrul structurilor politice ale partidului.

„Dacă pe chestiuni ce ţin de priorităţile PMP am găsit această deschidere, votul îl vom stabili în grupul parlamentar al PMP. Un partid este reprezentat de liderii săi, dar votul îl dau structurile politice ale partidului”, a precizat Tomac.

Întrebat dacă în cadrul discuţiilor a fost abordată şi posibilitatea intrării PMP la guvernare alături de PNL, Eugen Tomac a spus că nu.

„Deocamdată, suntem în situaţia în care noi am prezentat obiectivele noastre şi care ar fi cererile PMP pentru a-şi exprima intenţia de a sprijini un guvern, pentru că dincolo de orgolii politice, dincolo de obiective politice, România are nevoie astăzi de un guvern”, a susţinut Tomac.

ACTUALIZARE Liberalii se pot baza până în acest moment pe Minoritățile Naționale altele decât UDMR. Parlamentarii acestei formațiuni au anunțat că vor vota executivul condus de Ludovic Orban.

Însă încep discuțiile grele.

Miercuri, Ludovic Orban se întâlnește cu o delegație ALDE. Călin Popescu Tăriceanu și câțiva parlamentari vor sta de vorbă despre ce urmează în perioada următoare. Călin Popescu Tăriceanu a anunțat deja că nu vrea să fie desființată Secția specială din Justiție, lucru ci care nu sunt de acord și liberalii.

După amiază, președintele PMP Eugen Tomac și președintele executiv al partidului, Marius Pașcan, vor merge, miercuri, de la ora 16.00, la discuțiile cu premierul desemnat Ludovic Orban, în sediul PNL, privind formarea noului Guvern.

Joi ar urma ca premierul desemnat să se întâlnească cu cei de la Pro România, partidul condus de Victor Ponta, și cu UDMR.

Vineri, Ludovic Orban va purta discuții cu cei de la USR, a transmis pentru Telejurnal, Ionuț Gheorghe.

Cel mai probabil vor fi puse pe hârtie pretențiile fiecărei formațiuni, dar se va discuta și despre nume pentru portofoliile care vor fi în noul Executiv și  sunt câteva nume vehiculate.

– Ministerul de Interne – se discută despre senatorul PNL, Marcel Vela

– Ministerul de Externe – consilierul prezidențial Bogdan Aurescu, consilier prezidențial.

–  Ministerul Justiție – deputatul Ioan Cupșa, singurul liberal care a votat legea recursului compensatoriu.

–  Finanațe –Bogdan Huțucă, deputat PNL

– Transporturile ar putea fi preluate de Lucian Bode.

–  Ministerul Apărării – șeful statului major Nicolae Ciucă sau  Ovidiu Raețchi, membru în comisia de Apărare a Camerei.

-Ministerul Sănătății – managerul Spitalului Județean Suceava, Vasile Rîmbu.

-Ministerul Dezvoltării – deputatul Laurențiu Leoreanu sau Ioan Bălan

– Ministerul Agriculturii –  fostul europarlamentar Mihai Țurcanu

– Ministerul Educației – Monica Anisie, actual președinte PNL sector 2, fost secretar de stat la același minister în timpul guvernului Cioloș.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Surse: 5.000 de posturi deblocate în Sănătate