Negocieri la Palatul Cotroceni. Cu ce propuneri au venit partidele politice

11 octombrie 2019, 07:58

Un guvern politic, cu PNL cap de afiș și fără PSD. Aceasta este soluția care pare să se contureze după prima rundă de consultări între președinte și partide, cu excepția PSD, care a refuzat invitația la Cotroceni.

Numele premierului desemnat îl vom afla abia săptămâna viitoare, dar Ludovic Orban pare cel mai bine plasat pentru această funcție. A fost discutată și varianta alegerilor anticipate, dar, în acest moment, rămâne la nivel teoretic.

ACTUALIZARE: S-au încheiat rundele de negocieri cu PNL, USR, UDMR. PNL  USR, Pro România, PMP, ALDE.

PNL este conştient că  scenariul alegerilor anticipate este foarte greu de pus în practică şi are o soluţie de rezervă: e gata să-și asume guvernarea, propunerea pentru premier fiind președintele PNL, Ludovic Orban.

USR susţine că nu vrea să facă parte dintr-un guvern de tranziţie, dar este dispus să susţină în Parlament un guvern care şi-ar asuma organizarea de alegeri anticipate, în primăvara anului viitor, transmite Ramona Avramescu, de la Palatul Cotrceni.

Kelemen Hunor a declarat, la finalul consultărilor de la Cotroceni, că UDMR a propus preşedintelui Klaus Iohannis mai multe variante de Guvern:  un premier din Uniune, un prim-ministru independent, dar nu tehnocrat, susținut politic și varianta  Ludovic Orban- șef al Executivului.

Liderul UDMR a reiterat faptul că nu susține varianta alegerilor anticipate, precizând că cei care sprijină această variantă sunt inconștienți, pentru ca bugetul nu ar mai putea fi aprobat.

Liderul PMP, Eugen Tomac, a declarat la ieşirea de la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis că partidul acceptă discuţii cu celelalte partide pentru a găsi o formulă de ieşire din criza politică. Tomac spune că i-a propus preşedintelui să ia în calcul şi numirea unui premier de la PMP. Tomac a declarat că prioritățile noului Guvern ar trebui să fie alegerea primarilor în două tururi și eliminarea pensiilor speciale, reducerea numărului de parlamentari la 300, un minister pentru relația cu Republica Moldova.

Daniel Constantin, prim-vicepreşedintele PRO România, a declarat la ieşirea de la consultări că partidul său nu a înaintat preşedintelui Iohannis o propunere pentru funcţia de premier. Pro România a făcut, în schimb, o propunere pentru funcţia de comisar european la Transporturi, în persoana Corinei Creţu. Victor Ponta nu a fost prezent la Cotroceni, în delegaţia PRO România.

Liderul ALDE. Călin Popescu Tăriceanu, a declarat vineri, că optează pentru o formulă de guvern monocolor PNL, care, în mod firesc, ar trebui să dea și premierul. Tăriceanu a spus că formațiunea ALDE nu este interesată să participe la guvernare, dar va susține guvernul cu anumite condiții. Ideea de alegeri anticipate nu este fezabilă, potrivit liderului ALDE, pentru că procesul ar fi unul greoi și de durată. De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu a susținut că trebuie evitată o variantă de guvern interimar condus de Viorica Dăncilă. Liderul ALDE a subliniat că nu va fi de acord cu nicio măsură care vizează tăieri de salarii sau pensii. 

……………………………………………………………………………………..

Președintele dorește instalarea unui Executiv cu un mandat foarte clar până la următoarele alegeri parlamentare, indiferent dacă vor fi la termen sau anticipat.

„Avem  urgentă nevoie de un nou guvern. Cea mai bună soluție pentru redarea legitimității Parlamentului este, evident, întoarcerea cât mai rapidă la votul cetățenilor, adică alegeri anticipate”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

USR este în favoarea acestei variante.

„Vom merge la Cotroceni, la consultările cu preşedintele Iohannis. La ultima întâlnire pe care am avut-o cu dânsul ne-a spus că şi el susţine ideea alegerilor anticipate, este soluţia firească, soluţia corectă”, a spus preşedintele USR, Dan Barna.

Liderul liberal Ludovic Orban vrea să își asume funcția de premier, dar păstrează misterul asupra strategiei pe care partidul o va prezența la consultări.

„Se ştie foarte bine că propunerea PNL pentru funcţia de premier este în persoana preşedintelui PNL, adică în persoana mea, Ludovic Orban, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban

Liderul pro România, Victor Ponta, țintește guvernarea împreună cu foștii colegi din PSD.

„M-am pregătit cu 3 propuneri pe care să le discut cu colegii din PSD și să mergem la discuții cu Iohannis …nu sunt eu, că nu mă numeşte pe mine domnul Iohannis. Am sute de mesaje de la PSD care toate încep cu ‘ai avut dreptate , am fost un prost'”, a declarat preşedintele PRO România, Victor Ponta.

„Îmi doresc ca preşedintele să numească cât mai repede un nou premier, acum ne dorim să plecăm, să lăsăm un nou guvern, cu un nou program de guvernare, a spus preşedintele PSD, Viorica Dăncilă.

Deşi anunţase după moţiune că va merge la consultări cu preşedintele Iohannis, Viorica Dăncilă a declarat aseară la un post de televiziune că nu va merge la Cotroceni. Dăncilă afirmă că nu se poate duce fără un mandat al Comitetului Executiv al PSD, care se întruneşte abia la ora 18.00, după momentul în care delegaţia PSD este aşteptată la consultări. Acestea sunt programate de la ora 11.00.

Cei dintâi vor intra reprezentanții PNL, urmaţi de USR, UDMR şi de Mişcarea Populară. Apoi, de la ora 13.00, PRO România, ALDE şi Minorităţile Naţionale. Delegaţia PSD a fost lăsată la urmă, pentru ora 14.30.

Pentru instalarea unui nou guvern este nevoie de votul a cel puțin 233 de parlamentari, ca și în cazul adoptării moțiunii de cenzură.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite