Negocieri intense pentru președinția Camerei Deputaţilor. Partidele politice și-au nominalizat candidații

29 mai 2019, 09:08

După o lungă perioadă de dezbinare și după o zi întreagă de negocieri, partidele din opoziție – PNL, USR și PMP – s-au unit și au propus-o pe liberala Raluca Turcan pentru această funcție cheie. De partea cealaltă, social democrații îl vor susține pe Marcel Ciolacu.

Raluca Turcan, Marcel Ciolacu, Sorin Câmpeanu și Kelemn Hunor sunt până acum varintele grupurilor parlamentare pentru șefia Camerei Deputaților. Opoziția merge pe mâna Ralucai Turcan pentru a-și crește șansele de a obține funcția.

Social Democrații caută sprijin pentru Marcel Ciolacu în fruntea Camerei Deputaților.

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că voturile ALDE merg către candidatul PSD.

În schimb, UDMR intră în competiție cu Kelemen Hunor.

Potrivit unor surse, doar în caz de avarie și pentru asigurarea unei super majorități, PSD ar fi dispus să cedeze postul de șef al Camerei celor de la Pro România. Iar in carti ar putea fi Nicolae Banicioiu.

 

UDMR, PRO România și minoritățile sunt formațiunile care pot înclina balanța între opoziție și actuala coaliție.

Este ales președinte al Camerei candidatul care întrunește majoritatea voturilor deputaților. Acesta este al treilea om în stat, după președintele țării și cel al Senatului: poate sesiza Curtea Constituțională și poate convoca sesiuni extraordinare. Camera Deputaților are acum un președinte interimar: Carmen Mihălcescu, de la PSD.

În Camera Deputaţilor sunt 159 de parlamentari PSD şi ALDE şi 107 din partea PNL, USR şi PMP. Cei care ar putea înclina balanţa sunt cei 21 de deputaţi UDMR, 17 reprezentanţi ai minorităţilor şi 25 de neafiliaţi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite