Negocieri intense pentru intrarea României în spațiul Schengen

23 noiembrie 2022, 11:48

Ridicarea MCV era o necesitate pentru a avansa în dosarul Schengen. Deși nu sunt legate formal, Olanda s-a folosit tot timpul de mecanism ca de un instrument politic pentru a ne ține la ușa Schengenului.

Un mic hop mai avem să-l trecem, pe data de 28 noiembrie, când va avea loc un grup de lucru pentru MCV în privința României și Bulgariei, care avea mecanismul suspendat, în mod formal. Dacă acolo, Olanda, Suedia sau Austria nu se opun, acest dosar va merge mai departe și va fi adoptată tacit în următorul consiliu care va fi chiar Consiliul Justiție și Afaceri Interne. Consiliul din 8-9 decembrie este unul cu dublă importanță pentru că va ridica MCV-ul și pe de altă parte va exista un vot pentru extinderea spațiului Schengen.

Există informația că dosarul este deja pus pe agenda reuniunii, deci este liber la negocieri.

Olanda și-a trimis un reprezentat la această evaluare pe care Comisia Europeană a făcut-o în România, însă potrivit unor surse, acesta nu s-a deplasat și în Bulgaria, ceea ce este un lucru bun.

În privința Austriei situația este ceva mai complicată, dar este clar că acolo este loc de negociere. Cancelarul austriac a făcut o declarație în care a spus că, dacă Croația este pregîtită  în mod exemplar în privința protecției frontierelor, România, Bulgaria și Ungaria lasă migranții ilegali să le treacă granițele.

Ministrul român de interne Lucian Bode se va deplasa la Viena pentru a discuta cu omologul său.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat miercurrea trecută, că România este tot mai aproape de aderarea la Spaţiul Schengen, făcând trimitere la solicitarea adresată Consiliului European de către Comisia Europeană de a permite României, Bulgariei şi Croaţiei să adere la acest spaţiu.

Prezent la Conferinţa ministerială a Forumului Salzburg, organizată de MAI la Palatul Parlamentului, Lucian Bode a salutat declaraţiile comisarului european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, pe tema aderării celor trei state la Schengen.

În ceea ce privește Suedia, situația este mai relaxată pentru că acolo pozitia defavorabilă României este a partidului social democrat, aflat în opoziție, nu a guvernului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite