Negocieri încrucișate pentru detensionarea situației de la granița Ucrainei. Șeful Comitetului Militar al NATO: „Dacă te uiți la concentrarea de forţe, Rusia ar putea avea, de fapt, suficiente forțe pentru o invazie serioasă”

7 februarie 2022, 21:25

Criza politico-militară legată de Ucraina a devenit un război al nervilor între SUA și Rusia, iar în plan internațional se desfășoară negocieri încrucișate.

1.700 de militari din Fort Bragg, din faimoasa Divizie 82 Parașutiști, au fost dislocați în Polonia.

Mai multe avioane cu tehnică militară și trupe au aterizat.

Unii dintre militarii americani s-au mai antrenat cu militarii polonezi și au acționat umăr la umăr în misiuni, a declarat ministrul polonez al Apărării.

Varșovia vrea ca trupele suplimentare americane să rămână în Polonia permanent, pe baza unei rotații. Deocamdată, nu este clar dacă SUA mai trimit și alte trupe în Europa de Est.

NATO anunță că își va întări prezenţa în statele baltice şi în Polonia, dacă Rusia menține trupele în Belarus, potrivit șefului Comitetului militar al Alianței.

Rob Bauer, şeful Comitetului Militar al NATO: „Dacă te uiți la concentrarea de forţe, Rusia ar putea avea, de fapt, suficiente forțe pentru o invazie serioasă – despre care nu știu dacă se va întâmpla. Vreau să fiu clar, deoarece nu știu o decizie a domnului Putin, dar dacă te uiți la concentrarea forțelor, este posibil să avem o astfel de operațiune din partea rusă până la sfârșitul acestei luni.”

Ministrul român de Externe a declarat pentru BBC că mai este timp ca diplomația să rezolve situația tensionată de la granița Ucrainei cu Rusia.

Bogdan Aurescu și-a exprimat speranța că nu va începe un conflict, când a fost întrebat dacă România se pregătește pentru un posibil flux de refugiați la graniță.

Ministrul român de Externe a afirmat din nou că scutul de la Deveselu nu are capacitați ofensive și că nu poate fi dotat cu rachete ofensive precum Tomahawk.

Serviciile americane de informaţii estimează că Rusia îşi intensifică pregătirile pentru o invazie pe scară largă a Ucrainei şi că are deja 70% din dispozitivul necesar pentru o astfel de operaţiune.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite