Surse politice: Coaliția renunță la măsura prezentării certificatului verde la locul de muncă

23 decembrie 2021, 11:45

Decizia coaliției în privința certificatului verde s-a schimbat radical: se va renunța la obligativitatea prezentării documentului la locul de muncă, deoarece, susțin susrse guvernamentale, prevederea ar fi neconstituțională. Pe de altă parte, liderii coaliției se tem de impactul electoral având în vedere că există o parte semnificativă a opiniei publice care este împotriva certificatului verde.

Surse guvernamentale susțin că am putea asista cel mult la o transpunere a prevederilor cuprinse în actuala Ordonanță de Urgență referitoare la certificatul electonic într-un nou proiect de lege. Ar putea fi adăugată obligativitatea prezentării certificatului doar în cazul personalului sanitar și a celui didactic, mai ales că în aceste două zone de activitate gradul de vaccinare este ridicat.

În perspectiva apariției valului al cincilea al pandemiei la începutul anului viitor, se ia în considerare o mai riguroasă implementare a actualelor reglementări și posibilitatea introducerii unor noi restricții ca măsuri preventive.

În acest moment, se lucrează la proiectul de lege privind certificatul verde Covid, text asupra căruia coaliția trebuie să ajungă la un acord politic.

Marcel Ciolacu, președintele PSD a declarat că nu a fost luată o decizie definitivă în interiorul coaliției având în vedere aspectele din zona medicală și legală. Acesta a subliniat că proiectul de lege trebuie să țină cont de prevederile Constituției. Liderul PSD a precizat că există deja o Ordonanță de Urgență care reglementează utilizarea certificatului verde.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, că parlamentarii ar putea fi sancţionaţi dacă nu prezintă la intrarea în instituţie certificatul verde COVID, precizând că nu li se poate interzice accesul, deoarece sunt aleşi şi nu şi-ar mai putea exercita mandatul.

(Referitor la) faptul că este corect ca unii să aibă şi alţii să nu aibă (certificat verde). În ceea ce priveşte parlamentarii, de exemplu, nu poţi să le interzici accesul, dar poţi să le introduci sancţiuni. Faptul că sunt aleşi, la fel ca primarii şi parlamentarii şi preşedinţii de Consilii judeţene, consilierii judeţeni sau consilieri locali, nu poţi să le soliciţi ceva fiindcă nu pot să-şi exercite mandatul, conform Constituţiei, dar, atunci, poţi să vii cu sancţiuni„, a explicat Ciolacu.

El a fost întrebat dacă este normal ca jurnaliştii şi celelalte persoane care vin la Palatul Parlamentului să prezinte certificatul verde la intrare, iar angajaţii şi senatorii şi deputaţii nu.

Potrivit lui Ciolacu, ar putea fi considerată neconstituţională măsura suspendării contractului de muncă şi nu eliminarea sancţiunilor în cazul angajaţilor care nu prezintă certificatul verde la locul de muncă.

Este o prevedere care poate să fie neconstituţională în ceea ce priveşte suspendarea contractului ce muncă„, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat, joi, că proiectul privind certificatul verde COVID trebuie să fie în acord cu prevederile constituţionale, să stimuleze campania de vaccinare şi să menţină economia deschisă.

Noi ieri am spus: avem o variantă, am trimis-o către specialiştii jurişti, să vadă dacă este constituţională şi să meargă mai departe. (…) Nu avem o concluzie. Înţeleg că se tot discută. Eu nu pot să discut pe ceva ce nu avem. Orice măsură luăm, trebuie să aibă o motivaţie şi trebuie să ne gândim la impact. Uitaţi-vă la măsurile pe care le-am luat pentru economie, se văd rezultatele acum. Aşa şi pentru sănătate, trebuie să fie măsuri care să fie legale, constituţionale, dar care să aibă şi un rezultat. Din punctul meu de vedere, important este ca acest certificat verde să fie o motivaţie pentru oameni să se vaccineze, dar să menţină şi economia deschisă„, a afirmat el, într-o declaraţie acordată presei, la Palatul Parlamentului.

Cîţu a atras atenția că proiectul trebuie să fie unul constituţional, deoarece există riscul să fie atacat la CCR de Avocatul Poporului.

Cu ce am fost eu de acord, am făcut acea ordonanţă, este un proiect de lege în Parlamentul României, unde vorbeam de sistemul sanitar şi de stat şi privat. După aceea, a fost extins. Acum nu pot să vorbesc despre ceva ce nu avem. A fost trimisă o variantă (de ministrul Sănătăţii – n.r.), dar nu este variantă finală. Când o să avem o variantă finală, putem să discutăm. (…) Eu sunt de acord cu toate măsurile care stimulează campania de vaccinare. Trebuie să ne gândim că orice măsuri ia un Guvern au efecte directe şi indirecte şi ele trebuie să fie şi constituţionale. Până când nu avem o variantă, eu nu pot să discut. Cu ce am fost de acord şi ce am vrut eu să fac, ştiţi foarte bine„, a explicat liderul PNL.

Potrivit acestuia, este aşteptată varianta finală a proiectului de la Guvern, pentru a fi analizată.

Astăzi există certificatul verde în România. El se foloseşte când mergeţi la mall-uri, la restaurante. Este o ordonanţă pe care am dat-o şi rolul acesteia a fost de a stimula campania de vaccinare, a motiva oamenii să se vaccineze şi de a menţine economia deschisă. Vom vedea dacă există un model de îmbunătăţire a ceea ce avem acum. Aşteptăm varianta de la Guvern şi apoi vom putea să discutăm pe ea„, a indicat Florin Cîţu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite