Negocieri fără rezultat între medicii de familie şi Minister. Doctorii amenință că nu mai eliberează rețete compensate din 3 ianuarie

Timp de mai bine de 4 ore, doctorii au încercat să-i convingă pe oficiali că au nevoie de mai mulţi bani şi că noua legislaţie îi face să piardă timpul cu acte şi formulare, în loc să salveze vieţi. Ministrul Sănătăţii spune însă că şi-ar dori mai mulţi bani, dar legea bugetului a fost deja făcută.

28 Decembrie 2017, 12:56 (actualizat 28 Decembrie 2017, 20:09) Știrile TVR |
Medicii de familie vor mai mulți bani
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Medicii de familie se plâng că birocratizarea excesivă i-a transformat în simpli funcționari și amenință că nu vor semna contractul cadru cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru anul viitor, cel prin care sunt decontate serviciile medicale.

Medicii de familie au fost chemați astăzi la Ministerul Sănătății. Au fost programate discuții după ce aceștia au amenințat că din 3 ianuarie nu vor mai acorda consultații gratuit și nici nu vor mai prescrie rețete decontate de Casa de asigurări.

De mai bine de o oră reprezentanții medicilor de familie se află la discuții cu reprezentanții ministerului, a transmis Marius Vulpe, de la Ministerul Sănătății. Ministrul Florian Bodog a părăsit discuțiile pentru a participa la ședința de guvern, nu înainte de a ne comunica anumite soluții pe care el le vede pentru deblocarea acestei situații. În primul rând el vede posibilă emiterea unei ordonanțe în luna ianuarie prin care ar putea să se răspundă principalei revendicări a medicilor, cea a debirocratizării sistemului. Mai rămân însă două probleme: cea a încheierii noului contract-cadru pe anul viitor și a finanțării. Medicii de familie acuză că, în momentul de față, sistemul asistenței medicale primare este subfinanțat. Încă din luna noiembrie au avut loc o serie de discuții, dar până acum s-a acordat o finanțare de doar 278 de milioane de lei, insuficientă, susțin reprezentanții medicilor de familie, care vor 10% din acel fond național al asigurărilor sociale de sănătate. În momentul de față, însă, ministrul de resort susține că nu poate promite o astfel de finanțare, trebuie discutată la nivelul Guvernului, și până în momentul de față se pot încheia doar contracte adiționale, urmând ca până în data de 1 aprilie să fie semnat și noul contract-cadru cu CNAS. Totuși, semnarea acestui contract este legată de această finanțare și este posibil ca medicii de familie să nu semneze nici măcar contractele adiționale.

Florian Bodog, ministrul Sănătății: "Ceea ce ține de Ministerul Sănătății se va rezolva. Eu le-am explicat medicilor de familie că le-am prevăzut, pentru luna ianuarie, posibilitatea de a modifica Legea 95 printr-o ordonanță, pe perioada vacanței parlamentare, domnul secretar Grasu a rămas să discute toate problemele solicitate și modificările legislative care sunt în interesul pacientului vor fi făcute prin această ordonanță. Negocierile continuă până se vor găsi soluții în așa fel încât pacientul să nu fie periclitat".

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 22°C 24°C
IASI 22°C 21°C
CLUJ 18°C 20°C
CONSTANTA 21°C 21°C
CRAIOVA 20°C 22°C
BRASOV 18°C 20°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI