Corespondență de la Bruxelles

Negocieri fără rezultat în privința funcțiilor-cheie din cadrul UE

Liderii Uniunii Europene nu au reuşit să ajungă azi-noapte la un acord în privinţa persoanelor care să ocupe funcţiile de conducere ale Uniunii. Au stabilit însă că va avea loc un summit special pe această temă pe 30 iunie. Relatează de la Bruxelles corespondentul TVR, Lucian Pârvoiu.

21 Iunie 2019, 12:25 |
$article.media.images[0].description
Comisia Europeană"

Blocajul este cauzat de disputa dintre Franța și Germania pe tema numirii președintelui Comisiei Europene. Președintele Emmanuel Macron și-l dorește în funcție pe francezul Michel Barnier, care a negociat Brexitul, în timp ce cancelarul Angela Merkel îl susține pe Manfred Weber, candidatul principal al popularilor, care însă nu se bucură de sprijinul celorlalte familii politice. Târziu în noapte, la capătul multor ore de discuții, președintele Consiliului European a fost nevoit să recunoască eșecul.

Consiliul European a avut o întreagă discuţie pe marginea nominalizărilor, având în vedere consultările pe care le-am avut şi declaraţiile din Parlamentul European. Nu există majoritate pentru niciun candidat. Rămâne de văzut cum va fi deblocată situația, având în vedere că, în Consiliul European, majoritatea șefilor de state și guverne sunt populari, care au câștigat alegerile și nu vor fi dispuși să cedeze locul cel mai important din ierarhia europeană, a declarat Donald Tusk, președintele Consiliului European.

Dacă vă întrebaţi ce va face Partidul Popularilor Europeni, întrebaţi-l pe preşedintele acestuia, nu pe mine, a spus Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene.

Pentru impunerea unui nume este nevoie de o majoritate calificată de 21 de voturi în Consiliu.

Potrivit regulilor comunitare, ţările membre trebuie să decidă cine îi va lua locul lui Jean-Claude Juncker în fruntea Comisiei Europene. Propunerea trebuie aprobată şi de Parlamentul European.

În acelaşi timp, mai trebuie ales un nou preşedinte al Băncii Centrale Europene şi un nou Înalt Reprezentant pentru politica externă a Uniunii Europene.

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 19°C
IASI 13°C 19°C
CLUJ 13°C 15°C
CONSTANTA 15°C 15°C
CRAIOVA 16°C 17°C
BRASOV 13°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI