Negocieri eșuate. Partidele germane nu au reușit să formeze un guvern

20 noiembrie 2017, 15:04

Negocierile au eşuat din cauza retragerii Partidului Liber Democrat. Reprezentantul formaţiunii a ieşit la miezul nopţii de la discuţiile-maraton, spunând că între părţi nu există încredere şi că nu poate merge mai departe cu compromisurile.

Christian Lindner,  liderul FDP:  „Cum s-a demonstrat, cele patru partide participante nu împărtăşesc aceeaşi idee despre modernizarea ţării şi nu au reuşit să construiască o bază comună. Aceasta ar fi fost condiţia unei guvernări stabile.

Aceeaşi stabilitate a fost invocată şi de cancelarul Angela Merkel – dar în cu totul alt sens. Tocmai de teama instabilităţii, ea refuză să accepte un guvern minoritar: „Este o zi de adâncă reflecţie asupra a cum să mergem înainte, în Germania. În calitate de cancelar, voi face totul ca această ţară să fie bine administrată în săptămânile care vin.

Doamna Merkel are numai soluţii de compromis. Conservatorii săi au câştigat alegerile, dar cu un scor sub aşteptări. După ce până la scrutin social-democraţii au făcut partde din coaliţia de guvernare, ei refuză acum o nouă alianţă. Există şi opţiunea unui scrutin anticipat la începutul lui 2018 – chiar dacă precedentul abia a avut loc, în septembrie. Mai mult, sondajele arată că noi alegeri ar fi doar în beneficiul extremei drepte, care şi-aşa a obţinut un rezultat istoric, intrând în Bundestag cu aproape 13 la sută dintre voturi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite