Negocieri de ultimă oră în PSD înainte de CEx. Tabarele pro-Dragnea și cele împotriva lui sunt egale

20 septembrie 2018, 11:17

Toată ziua, membrii PSD au discutat cu ce mandat merg la Comitetul Executiv în care se va discuta scrisoarea în care se cere demisia lui Liviu Dragnea. Apele se despart, iar calculele momentului arată că cei 68 de membri de drept ai Comitetului Executiv se împart la limită între cei care îl susțin pe Liviu Dragnea și cei care i se împotrivesc. Despre 20 de organizații nu avem niciun indiciu cu privire la intențiile de vot. Un mare semn de întrebare e în dreptul organizației Dolj, cu lideri cu greutate, precum Olguța Vasilescu și Claudiu Manda, recunoscuți drept parteneri de nădejde ai lui Liviu Dragnea. Cel puțin până acum.

Într-o situație interesantă se află premierul Viorica Dăncilă, indicată de contestatari drept soluția cea mai potrivită de președinte interimar în cazul retragerii lui Liviu Dragnea. Și contestatarii, și susținătorii lui Liviu Dragnea o revendică în tabăra lor. Viorica Dăncilă menține suspansul și nu face însă nicio declarație.

Potrivit unor surse, 50 de parlamentari PSD ar fi semnat și ei scrisoarea prin care Gabriela Firea, Paul Stănescu și Adrian Țuțuianu îi cer lui Liviu Dragnea demisia din fruntea partidului și a Camerei Deputatlor și îl prezintă că principalul vinovat pentru problemele cu care se confruntă Partidul Social Democrat. Și în tot acest scandal, fostul social democrat, și lider al PSD, Victor Ponta, a făcut publică o fotografie mai veche în care Liviu Dragnea e lângă Laura Codruța Kovesi.

 

UPDATE Andreea Dumitrescu urmărește acest subiect: Liviu Dragnea s-a întâlnit la biroul său din Palatul Parlamentului cu mi mulți lideri de organizații, majoritatea care se află alături de el, dar s-a întâlnit și cu lideri care nu ar fi neapărat în tabăra sa, printre ei numărându-se și Marian Oprișan. Potrivit informațiilor noastre, în acest moment, taberele sunt sensibil egale. Ambele numără aproximativ 25 de voturi din totalul de 68 al membrilor CEx. Cel mai important vot dintre acestea 68 este cel al premierului Viorica Dăncilă, pentru că de ea depinde continuarea guvernării. Niciuna dintre tabere nu-și dorește neapărat ca ea să plece, pentru că cred că președintele Klaus Iohannis nu ar mai numi un premier din partea PSD. Astfel, atât tabăra lui Liviu Dragnea, o revendică, susține că Viorica Dăncilă va fi de partea lor, iar de cealaltă parte, tabăra care-i cere demisia spune, de asemenea, că se bazează pe sprijinul premierului, pe care își dorește să-l numească și președinte interimar al partidului. Tabăra care-i cere demisia lui Dragnea are și o listă de semnături ai mai multor parlamentari care, la rândul lor, sunt pregătiți să nu mai participe la ședințele de plen, dacă președintele Liviu Dragnea rămâne în această funcție și astfel ar sabota o parte dintre proiectele partidului. Mâine, la ora 10.00 va fi o ședință informală, iar după aceea va începe cea oficială, la 12.30.

 

De când a fost convocat CEx  pentru 20 septembrie, la ora 12.30, apele au început să se tulbure și mai tare în PSD. Convocarea Cex a venit după ce în spațiul public a apărut acea scrisoare a contestatarilor președintelui Liviu Dragnea. Au început să se facă ședințe la nivel local, CEx-uri județene, în care președinții de filiale să primească mandat de la organizațiile lor pentru punctul de vedere pe care îl vor susține în cadrul Comitetului Executiv.

 

Mulți dintre acești lideri de filiale ar fi semnat această scrisoare a contestatarilor președintelui PSD. Însă nu și-au asumat toți aceste semnături.

De ieri au curs mesaje pe rețelele de socializare, comunicate de presă ale celor care se află în această tabără a nemulțumiților, cât și din partea celor care îl mai susțin pe Liviu Dragnea.

Cei care au rămas de partea liderului PSD, cum ar fi Ionel Arsene de la Neamț, Marius Dunca de la Brașov sau organizația de la Bacău, au spus că toate aceste lucruri nu fac decât să dăuneze partidului, să dezbine și împiedică ducerea la capăt a programului de guvernare și organizarea referendumului pentru redefinirea familiei. Ei îi acuză pe contestatari de jocuri ascunse care ar dăuna partidului.

De cealaltă parte, cei care sunt în tabăra nemulțumiților, Nicolae Bădălău, Marcel Ciolacu, dar si secretarul general al partidului Marian Neacșu, cei care și-au asumat public semnăturile pe scrisoare, ei spun că Liviu Dragnea dăunează partidului.

Reacţii după scrisoarea în care trei lideri PSD îi cer demisia lui Liviu Dragnea de la conducerea partidului.

Cex-ul convocat vineri este un for de conducere lărgit al partidului. Nu numără doar președinți de filiale, ci și vicepreședinți și reprezentanți ai altor organizații social democrate.

Numărul total al membrilor CEx este de 68. Potrivit informațiilor noastre, în continuare Liviu Dragnea ar avea majoritatea în acest for, însă de partea cealaltă, în tabăra nemulțumiților se află majoritatea liderilor cu greutate, iar ei vor pune accent în această ședință, potrivit informațiilor Știrilor TVR, pe voturile pe care aceștia pot să le aducă pentru partid, ei reprezentând un număr mai mare pentru electorat.  Ar fi vorba despre aproximativ 30 de membri CEx, potrivit informațiilor noastre, gata să îi ceară lui Liviu Dragnea o retragere.

Ședințele continuă și joi, continuă negocierile. În a doua parte a zilei sunt așteptate la București organizațiile din zona Transilvaniei. Aceștia au decis de săptămâna trecută să meargă împreună, să reprezinte o voce unitară, să nu negocieze fiecare separat. Liderul de la Cluj spunea, miercuri seară pe o rețea de socializare, că au avut deja o ședință și au hotărât să îl susțină în continuare pe Liviu Dragnea, a transmis Andrea Dumitrescu pentru Telejurnal.

Scrisoare pentru demisia lui Liviu Dragnea. Vineri va avea loc ședința CEx a PSD, iar liderul PSD anunță că nu cedează

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite