Negociatorul-șef rus: Discuțiile de pace nu au progresat suficient pentru o reuniune la vârf Putin-Zelenski. Poziția Rusiei cu privire la Crimeea și Donbas rămâne neschimbată

Vladimir Medinski și David Arakhamia negocieri de pace la Istanbul
Vladimir Medinski și David Arakhamia negocieri de pace la Istanbul
3 aprilie 2022, 10:19

Negociatorul-șef rus Vladimir Medinski a declarat că poziția Rusiei cu privire la Crimeea și Donbas rămâne neschimbată și că discuțiile de pace nu au progresat suficient pentru o întâlnire a liderilor.

Comentariile lui Medinski par a fi o respingere a informațiilor anterioare care sugerau că Moscova a fost „verbal” de acord cu propunerile cheie ucrainene, notează The Guardian.

Negociatorul ucrainean David Arakhamia declarase sâmbătă că Rusia „a dat un răspuns oficial tuturor pozițiilor, și anume că acceptă poziția (ucraineană), cu excepția chestiunii Crimeei (care a fost anexată de Rusia în 2014)”.

Vorbind în cursul unei emisiuni la televiziune, David Arahamia a dat de înţeles că discuţiile menite să pună capăt ostilităţilor au făcut progrese semnificative. „Federaţia Rusă a dat un răspuns oficial tuturor poziţiilor (ucrainene), şi anume că le acceptă, cu excepţia chestiunii Peninsulei Crimeea”, anexată de Moscova în 2014, a afirmat el.

Negociatorul ucrainean a adăugat că nu a există „o confirmare oficială în scris”, partea rusă dându-şi acceptul „verbal”.  David Arahamia a mai spus că, dacă în cele din urmă, va avea loc o întâlnire între preşedinţii ucrainean, Volodimir Zelenski, şi rus, Vladimir Putin, „cel mai probabil” s-ar desfăşura în Turcia.

Într-o postare de pe Telegram, Medinski a scris duminică: „Proiectul de acord nu este gata pentru a fi prezentat la o întâlnire la vârf. Repet din nou și din nou: poziția Rusiei în Crimeea și Donbas rămâne NESCHIMBATĂ.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite