Neamţ: Fostul manager interimar al SAJ şi 15 foşti angajaţi, trimişi în judecată de DNA

Direcția Națională Anticorupție
Direcția Națională Anticorupție
25 octombrie 2022, 13:11

Ancheta Serviciului Teritorial Bacău al DNA a vizat modalitatea prin care 22 de persoane au reuşit să ocupe, pe o perioadă nedeterminată, posturi de personal sanitar şi sanitar auxiliar în cadrul SAJ Neamţ.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată, în stare de libertate, 15 inculpaţi care la data faptelor erau angajaţi în cadrul SAJ Neamţ.

„În perioada 2-18 mai 2022, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Neamţ a organizat un examen pentru ocuparea unor posturi pe perioadă nedeterminată, pentru personalul care fusese angajat fără concurs în posturi de execuţie, pe perioadă limitată, în timpul stării de alertă sau a situaţiilor de risc epidemiologic şi biologic (…). În aceste împrejurări, inculpatul Morenciu Dan Dorin, în calitatea menţionată mai sus, direct sau prin intermediul subalternilor săi Andronache Gladior, Preda Elena şi Rozoschi Maria Luminiţa (aceasta din urmă fiind desemnată şi preşedintă a unei comisii de examen pentru personalul sanitar) ar fi pretins de la 22 de persoane (…) sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 euro (în total 125.000 euro) şi ar fi primit în total 82.000 euro, pentru ca acestea să fie declarate admise la concursul menţionat mai sus”, se arată într-un comunicat al DNA transmis marţi Agerpres.

Conform aceleiaşi surse, Morenciu a fost prins în flagrant, pe 18 mai, când a primit de la inculpata Elena Preda suma de 40.000 de euro pentru angajarea a nouă persoane.

„De precizat este faptul că, independent de înţelegerea avută iniţial cu inculpatul Morenciu Dan Dorin, inculpata Preda Elena ar fi pretins şi primit de la cele nouă persoane suma de 6.000 euro/ persoană şi nu 5.000 de euro aşa cum se stabilise iniţial. În aceeaşi zi, din diferenţa de bani rămasă (14.000 euro), inculpata i-ar fi remis suma de 8.000 de euro lui Rozoschi Maria Luminiţa (…), iar suma de 6.000 de euro şi-ar fi însuşit-o în totalitate”, precizează DNA.

Potrivit procurorilor, în aceeaşi manieră ar fi procedat şi ceilalţi doi intermediari, Andronache şi Rozoschi, care, după ce i-ar fi remis lui Morenciu partea acestuia de 27.000 euro (pentru 10 persoane), ar fi împărţit între ei diferenţa rămasă de 16.000 de euro. În plus, pentru a se asigura că nu vor fi probleme în timpul desfăşurării examenului, cei doi ar fi dat inculpaţilor Mihaiela Cojocariu şi Lucian Georgian Cojocariu, membri în comisia de examinare, câte 1.500 de euro.

„Ca urmare a demersurilor descrise mai sus, beneficiind de ajutorul membrilor comisiei de concurs, toţi cei 22 de candidaţi au fost declaraţi admişi în condiţiile în care mulţi dintre ei, nu ar fi dovedit că au avut cunoştinţele necesare promovării examenului”, se mai menţionează în comunicat.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Neamţ, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse deja.

Anterior, procurorii anticorupţie au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu 13 inculpaţi, angajaţi ai SAJ Neamţ şi candidaţi la concurs, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea unor infracţiuni de dare şi luare de mită, comise în forma autoratului şi a complicităţii. În prezenţa apărătorilor aleşi, cei 13 au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi au fost de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate – între 1 an şi 6 luni şi 2 ani şi 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepselor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite