Ne vaccinăm cu a treia doză anti-COVID? Ce spun experții

Ne vaccinăm cu a treia doză?
Ne vaccinăm cu a treia doză?
12 iulie 2021, 19:06

În acest moment, nu există suficiente date care să arate că este nevoie de o a treia doză de vaccin anti-COVID, spune cercetătorul Cătălin Ţucureanu de la Institutul Cantacuzino. Este unul dintre experţii a căror opinie contează pentru deciziile oficiale.

CĂTĂLIN ŢUCUREANU, cercetător științific în imunologie și vaccinologie, Institutul Cantacuzino (sursa Facebook, Ro Vaccinare): “În momentul în care o să devină evident că vaccinarea nu mai protejează suficient faţă de varianta iniţială sau faţă de o variantă nouă a virusului, abia atunci se poate lua decizia de administrare a unei a treia doze. Momentan nu sunt motive foarte mari de îngrijorare”.

Col. dr. VALERIU GHEORGHIŢĂ, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19: “Practic trebuie să vedem dacă în rândul persoanelor vaccinate se înregistrează o creştere a numărului de cazuri şi o creştere a numărului de forme moderat-severe de boală”.

Cea mai bună strategie este să fie vaccinaţi cu schemă completă cât mai mulţi oameni. Aşa, spun experții, se reduce circulaţia virusului şi scade şi riscul unor mutaţii care să-l facă mai agresiv şi mai contagios. Însă nu a fost atinsă imunitatea colectivă, iar varianta Delta se răspândeşte rapid, așa că unele ţări iau în calcul administrarea unei a treia doze în toamnă pentru persoanele vulnerabile – bătrâni, pacienţi cu boli cronice şi chiar cadre medicale.

CĂTĂLIN ŢUCUREANU, cercetător științific în imunologie și vaccinologie, Institutul Cantacuzino: “Dacă nu ai o acoperire suficientă pentru a-i proteja pe cei vulnerabili, atunci mergi mai degrabă spre protecţie individuală. Este o probabilitate destul de mare să fie nevoie de o a treia doză la un moment dat. Nu avem datele prin care să spunem acum peste cât timp”.

Cert este că vaccinarea asigură o protecţie mai bună decât trecerea prin infecţia COVID.

CĂTĂLIN ŢUCUREANU, cercetător științific în imunologie și vaccinologie, Institutul Cantacuzino: “Anticorpii dezvoltaţi în urma vaccinării ţintesc o zonă mai largă a regiunii de interes din proteina Spike a virusului, cea pe care el o foloseşte pentru a se lega de suprafaţa celulelor. Dacă virusul, printr-o mutaţie, îşi modifică o anumită părticică, rămân suficiente populaţii de anticorpi încât să îl neutralizeze”.

Col. dr. VALERIU GHEORGHIŢĂ, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19: “Ţările în care rata de acoperire vaccinală este mare, deşi a crescut numărul de cazuri, nu au înregistrat o creştere a numărului de decese şi o creştere a spitalizărilor. Vaccinurile actuale îşi menţin eficienţa pe această variantă Delta”.

În fiecare săptămână, experții vor răspunde celor mai importante întrebări care-i frământă pe oameni. Explicațiile sunt postate pe pagina Ro Vaccinare de pe Facebook, sub genericul „La cafea cu doctorul Valeriu Gheorghiță”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite